ЕП призова ЕК временно да върне визите за американци заради България и още 3 страни

Евродепутатите гласуваха резолюция, с която призоваха Европейската комисия да представи правен акт за суспендиране на отмяната на визовия режим за граждани на САЩ за 12 месеца, както е установено в т.нар. механизъм за реципрочност. Причината е, че българските, хърватските, кипърските и румънските граждани все още се нуждаят от виза, за да влязат в САЩ.

Евродепутатите призовават Европейската комисия да предприеме предвидените в законодателството на ЕС мерки, за да гарантира пълна визова реципрочност между ЕС и САЩ. Резолюцията беще приета с 376 гласа “за”, 269 “против” и 43 “въздържал се”.

Съгласно законодателството на ЕС, ако трета държава не отмени визовите изисквания в срок от 24 месеца, след като е била официално уведомена за ситуация на липса на реципрочност, Европейската комисия трябва да приеме правен акт за суспендиране на отмяната на визовия режим за нейните граждани за период от 12 месеца. Както Европейският парламент, така и съветът могат да възразят срещу такъв акт.

Въпросът за липсата на реципрочност, засягаща България, Хърватия, Кипър и Румъния, беше официално повдигнат на 12 април 2014 г. и крайният срок за предприемане на действия от страна на комисията изтече на 12 април 2016 г.

Парламентът вече поиска от комисията да спазва правилата в пленарна резолюция, приета през март 2017 г.

Според председателя на Комисията по граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агирал (С&Д, Испания) дискриминацията, на която са подложени българите, хърватите, кипърците и румънците, когато пътуват до САЩ, е неприемлива.

“Спазвайки основния принцип на солидарност между членовете на ЕС, призоваваме комисията да действа, както е установеното в европейското законодателство, и да внесе предложение за суспендиране на отмяната на визовия режим за граждани на САЩ. След това парламентът и съветът ще трябва да направят оценка на политическите последици от това действие”, заяви Агилар./БНТ