Още една атака в Авиньон и във френското консулство в Джеда

По-рано сутринта мъж нападна и уби трима души в църква в Ница

Непосредствено след нападението в църквата в Ница световните медии предадоха за още една атака във Франция и една във френското консулство в Джеда, Саудитска Арабия.

Към 11,15 ч. местно време полицията в Авиньон застреля мъж, който се нахвърлил с нож върху патрулиращи полицаи в квартал “Монфаве”. Той крещял “Аллах е велик”, предава радио “Европа 1”. Органите на реда открили огън и според предварителни данни нападателят е бил убит.

В град Джеда в Саудитска Арабия нападател беше арестуван, след като намушкал охраната на френското консулство с остър предмет. Според местните медии животът на пострадалия е извън опасност.

Нападение с нож е станало в близост до църквата “Нотр Дам” във френския град Ница, съобщават френски медии, цитирайки полицейски източници. Трима са убити, а една от жертвите е жена, която е била обезглавена в църквата. Съобщава се за още няколко ранени, като засега не е ясно какво е състоянието им.

Френският министър на вътрешните работи Жерал Дарманен потвърди, че в момента тече полицейска операция.

Нападателят е арестуван 10 минути след атаката и откаран в близката болница, след като е бил ранен по време на ареста, каза полицейски служител пред “Асошиейтед прес”. Смята се, че заподозреният е действал сам.

Кметът на Ница Кристиан Естрози потвърди в Twitter, че един човек е арестуван за нападението. Според него става въпрос за терористична атака.

Вътрешният министър на Франция призова хората да избягват района в центъра на Френската Ривиера. Жерал Дарманен заяви, че свиква кризисна среща в министерството в Париж.

Президентът Еманюел Макрон и премиерът Жан Кастекс свикаха кризисен център във връзка с нападението.

“Без съмнение това е ново много сериозно предизвикателство, което порази страната ни”, каза министър-председателят на Франция Жан Кастекс, призовавайки за единство и сплотеност.

Естрози каза, че в църквата са били убити двама души, а третата жертва е жена, която се опитала да се скрие в бар срещу църквата.

Атаката се случва по-малко от две седмици, след като учителят по история Самюел Пати беше обезглавен, тъй като показал на класа си карикатури на пророка Мохамед по време на дискусия за свободата на словото./СЕГА