Проф. Кантарджиев: Храната за 2 мин. в микровълновата и няма коронавирус

Експертът отново напомни, че най-важно е носенето на маска

 

При закупуване на храна за вкъщи от заведение е добре да я затопляме за около 2 минути в микровълнова фурна. Така се гарантира, че ако има коронавирус по парчето пица например, то той ще бъде унищожен. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев по време на седмичния брифинг на Министерството на здравеопазването.

“Доста колеги станаха коронолози и говорят какво ли не. В момента най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски. Никой не се е задушил с маската”, каза още експертът. И допълни, че при общуване с болен, ако човек е спазвал дистанция и е носел маска, ще изкара заболяването по-леко, дори все пак да се зарази.

Проф. Кантарджиев подчерта, че трябва да прекарваме възможно най-дълго време на отворен прозорец, когато сме в затворено помещение или в градския транспорт.

Той посъветва всички, които носят очила, да не ги свалят, когато са на работа, защото често заразяването с COVID-19 ставало през очите. При болки в гърлото пък било важно веднага да започнем да приемаме лимон със сода, за да предотвартим по-сериозна инфекция.

Експертът отново препоръча при настъпването на сезонните вируси и след евентуална поява на симптоми да се изследваме и за грип.

“Епидемичното разпространение на грипа е през декември, а пикът – в края на януари или началото на февруари. Има такива тестове, с които бъркаш в гърлото на едно дете и след няколко минути ти казва болно ли е от грип и от какъв тип. Защо не са по аптеките? Защото това не са тестове, които се правят от гражданите, тъй като най-важното е взимането на материал от носоглътката” , каза още проф. Кантарджиев./нова