Saturday, May 25, 2024
HomeБизнесАлександър Манолев в Сандански: За 10 г. Германия, Австрия и Холандия са...

Александър Манолев в Сандански: За 10 г. Германия, Австрия и Холандия са инвестирали над 16 млрд. евро у нас

Възнагражденията вървят нагоре, а България е в топ 5 по икономически растеж в ЕС, каза още зам.-министърът на икономиката

За последното десетилетие чуждестранните инвестиции само от три европейски държави – Германия, Австрия и Холандия, надхвърлят 16 млрд. евро. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Той бе един от лекторите в рамките на 9-ия зимен университет на Младежи ГЕРБ в Сандански. Форумът бе открит от зам.-председателя на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, а приветствия към участниците направиха и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, кметовете на Благоевград и Сандански Атанас Камбитов и Кирил Котев, народният представител Даниела Савеклиева и др.

Гинка Върбанова

Зам.-министър Манолев говори по темата „Младите хора – двигател на икономиката“, като в своето изказване акцентира на предизвикателствата, които стоят пред нас с дигитализирането на икономиката и на възможностите пред младежите в променящата се среда. „България ще получи всички шансове да извлече максимума от тази нова ситуация и от нас зависи как ще се възползваме от тях“, посочи Александър Манолев. По думите му имаме преимуществото да сме сравнително близо до големите пазари, а редица чуждестранни компании вече оперират в страната ни. „Но най-важният фактор за бъдещето на бизнес средата в България са кадрите. Затова е толкова важна връзката между образованието и пазара на труда, а хората от вашето поколение ще са тези, които ще ни водят напред в новата епоха“, обърна се той към аудиторията. Той обърна внимание и на част от резултатите в икономическата сфера, които правителството постигна през 2017 г. „Последната година беше най-силната в икономически план от кризата насам. Растежът е около 4%, пазарът на труда създаде рекорден брой нови работни места, а заетостта по последни данни е на най-високото си ниво за последните 10 г.“, акцентира икономическият заместник-министър. По думите му по предварителни данни на НСИ през третото тримесечие на 2017 г. разходите на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 10.7%. „Това означава, че възнагражденията вървят нагоре, а България е в топ 5 по икономически растеж в ЕС“, допълни Александър Манолев.

RELATED ARTICLES

Most Popular