Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникАрестуваха 5-има перничани с 16 чувала незаконни въглища

Арестуваха 5-има перничани с 16 чувала незаконни въглища

Петима перничани са задържани за незаконен добив на въглища. Акцията е проведена от служители на Първо районно управление в областния град. Служителите на реда инспектирали места за незаконен добив на въглища в квартал „Рудничар“. На място били намерени и иззети 16 чувала от черното злато и задържани петима мъже, извършващи незаконната дейност.

За 24 часа по Закона за МВР са задържани 37-годишният М.К.; Е.А., на 31 години; 22-годишният Е.С. и 20-годишните И.П. и Б.С.

Започнато е досъдебно производство и работата продължава под ръководството на прокуратурата в областния град.

Незаконният добив на въглища е най-големият бич за Перник и най-вече за квартал „Рудничар”, където къщи пропаднаха заради дейността на хората къртици. След приетите миналата година промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на незаконния добив на полезни изкопаеми, изготвени по инициатива на Министерството на енергетиката, за подобно деяние вече ще се лежи в затвора ефективно. Според измененията добивът на подземни богатства без предоставена концесия или когато концесията е спряна, се наказва с лишаване от свобода до 6 години и глоба до 20 хил. лв. Същото наказание се прилага и за този, който транспортира, съхранява, преработва или продава незаконно добити подземни богатства. При повторно нарушение, когато става въпрос за организирана група или престъпление в големи размери, наказанието се увеличава – до осем години лишаване от свобода и глоба от 5 до 15 хил. лева, е записано в проекта.

Измененията в НК, които предвиждат инкриминиране на незаконния добив на подземни богатства, бяха провокирани от множество установени подобни случаи още през 2015 г., главно в района на Перник.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular