С благотворителен базар на 29 март в ГУМ деца даряват надежда на Цвети от Яхиново и Калоян от Дупница

Цветомира Гущерова

По щандовете ще грее великденска украса, изработена от малчуганите, училища и детски градини може да се запишат за участие до 23 март

Управителят на ГУМ Цветанка Вуковска с Янина Борисова, представител на най-дейния участник на миналогодишния великденски базар

Великденска декорация и други пъстри красоти, дело на детските ръце, подпомогнати в изработването от родители и учители, за пореден път ще оцветят втория етаж на ГУМ – Дупница за превърналия се в традиция благотворителен базар в града.

Великденският базар “Да възкресим добрината”, който ще се проведе на 29 март от 15,30 часа, ще бъде под мотото “Цветен живот за Цвети и Калоян”, като именно това ще бъде каузата на по-голямата част от участниците.

Калоян Александров

От ръководството на „ГУМ – Дупница” ЕООД уточниха, че приемат заявки за участие от училища и детски градини до 23 март. Сред вече записалите се са ОУ „Св.св. Кирил и Методи”, ОУ „Христаки Павлович”, детските градини „Зора” и „Детелина”.

Традицията детски учебни заведения да събират пари, продавайки ръчно изработени изделия, стартира през Великден миналата година. ГУМ предостави пространство за благотворителен базар и за първи юни, последното издание на инициативата, която се осъществява и с подкрепата на община Дупница, беше на Коледа.

Кметът Чимев и зам.-кметът Милев лично откриха последния благотворителен базар в ГУМ, който беше преди Коледа

„Освен хубавите каузи, които подкрепяме, ценното на благотворителните базари, организирани в ГУМ, е, че учим децата не просто на благотворителност, но и на труд. Правейки изделията, които после се продават, те не само помагат, но дават и частица от себе си за каузата. Лесно е да поставим кутиите и в тях да се пускат парички. А в изработката се включват деца, родители и учители, което е красиво.

Искаме да научим децата да дават от себе си за нашата стана, не просто да казват „аз си плащам данъците” и да чакаме нещата просто да се случват. България загуби поколения, които мислеха така, а една държава процъфтява, когато всички работим и даваме не само, това което се изисква от нас по закон. Не може да стоим и да чакаме хубавото да стане без наше участие.

За базарите децата влагат труд, енергия, емоция… това е безценно, защото трябва да възпитаваме децата си на добротворство. Факт е, че ние пестим труда си, ако не ни се плаща после за него. В предишните издания на благотворителния базар всяка детска градина или училище работеха за собствена кауза, хубавото е, че сега те се отказват от това в името на друга благородна инициатива. Така всички изпращат своите пожелания и молитви към хората, за които се трудят”, обясни за вестник „Вяра” управителката на ГУМ Цветанка Вуковска. За благотворителния базар от магазина ще предоставят между 9 и 12 щанда.

Припомняме, че 18-годишният Калоян Александров от Дупница се нуждае от 100 000 лв., за да проходи. Той остава с парализирани долни крайници след лекарска грешка при операция в областта на гръбначния стълб. През май Калоян трябва да бъде абитуриент, а добрата новина, е че лекарите дават 95% гаранция, че той ще проходи, но за това са нужни 100 000 лв.

Цветомира Гущерова от дупнишкото село Яхиново пък има нужда от трансплантация на нов бъбрек, за което са й нужни 24 000 евро, иначе тя е изправена пред угрозата да разчита на хемодиализата.