Ромският комисар Петко Асенов специално за в. „Вяра”: Създаваме Центрове за превенция на престъпността, ще помагаме на хора с присъди да си намират работа, целта е да не попаднат отново в затвора

 

Бивши затворници по-лесно ще могат да си намират работа и да се интегрират в обществото благодарение на Центрове за превенция на престъпността, които предстои да бъдат създадени. Това съобщи за в. „Вяра” Петко Асенов, който е еврокомисар на Световната ромска организация. Той поясни че една от целите ще бъде хората, които ползват услугите на центровете, е да не попадат отново в затвора.

Центрове ще действат към Национален център за развитие на ромите в България като целта е да се съдейства на осъдени да си намерят работа. Тези организации ще станат гарант на хората с присъди, за да успяват по-лесно да си намират работа. „Осъдените ще получават помощ за намиране на личен лекар, издаване на документи, безплатна юридическа помощ за преодоляване на различни бюрократични пречки, безплатна консултация от психолог и т.н.”, обясни Асенов. Петко Асенов беше приет в кабината на бившият зам.- министър на правосъдието, сега дясна ръка на омбуцмана на България Мая Манолова- Димитър Бонгалов, който отговаря за затворите в страната. Асенов водеше и делегация с представители на Ватикана и Испания.

Петко Асенов подари преведената Библия на ромски език на един от пратениците на Ватикана -Ян Раджински.