Audi няма да се откаже от бързите бензинови комбита

Audi има богата история в производството на бързи комбита, която датира от емблематичния RS2 Avant, създаден в сътрудничество с Porsche през 1994 г. Тази традиция ще бъде продължена, като Audi потвърждава ангажимента си към мощните модели Avant в дългосрочен план. Техническият ръководител на проекта RS 6 GT Нилс Фишер наскоро потвърди, че наистина има бъдеще за бързите комбита в разговор с изданието CarSales.

Макар че лимитираното специално издание на RS6 Avant GT бележи върха на настоящите предложения на Audi, то е само бегъл поглед към това, което предстои да се случи. Audi планира да представи наследник на настоящия RS6 преди 2026 г., когато марката ще премине изцяло към електрически автомобили (EV). Това означава, че все още има време за още едно поколение на RS6 с двигател с вътрешно горене.

Ръководителят на отдела за низследователска и развойна дейност на Audi, Стефан Райл, потвърди, че следващото RS6 ще запази бензиновия двигател, но ще включва електромотор, надграждайки мекохибридната конфигурация на отиващия си модел. Очаква се наследникът да разполага с plug-in хибридна система, вероятно базирана на V8 задвижващ агрегат.

Интересно е, че Audi обяви, че бъдещите модели A6 с двигатели с вътрешно горене ще преминат към семейството A7. Тази промяна ще проправи пътя за вариант RS7 Avant, разширявайки гамата от комбита на Audi. Освен това Audi разработва електрически модели A6, включително версия RS6, базирана на седана.

Прототипи на A6 Avant E-Tron вече бяха забелязани при тестове, което показва напредъка на Audi в електрифицирането на гамата от комбита. Тези електрически модели ще използват архитектурата на електрическата платформа Premium Platform Electric (PPE), разработена в сътрудничество с Porsche, като обещават впечатляващи показатели.

RS4 Avant, друг обичан комби модел на Audi, също ще види ново поколение с различно име. Очаква се предстоящият RS5 Avant да бъде оборудван с plug-in хибридна конфигурация. Говорителят на Audi намекна за продължаване на моделите Avant, ориентирани към представянето, уверявайки ентусиастите, че бързите комбита са тук, за да останат. /fakti.bg