Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаДвама души с Ку-треска приети за ден в Инфекциозното на МБАЛ „Св....

Двама души с Ку-треска приети за ден в Инфекциозното на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Дупница

Неясна температура, атипична пневмония и обилно нощно изпотяване насочват към болестта, коментират инфекционисти 

Двама души с Ку-треска бяха приети за ден в Инфекциозно отделение на Общинската болница „Св. Иван Рилски” в Дупница. Мъж на 34 год. от село Пиперево и жена на 64 год. от град Сапарева баня са постъпили в сектора с данни за атипична пневмония.

Двамата заразени първоначално са лекувани амбулаторно, но наблюдаващият ги специалист своевременно установява, че заболяването им протича по необичаен начин и насочва пациентите за хоспитализация и допълнителни изследвания в отделението по Инфекциозни болести.

Изпратените кръвни проби в Националната референтна лаборатория „Клетъчни култури, рикетсии и онкогенни вируси“ към Националния център по заразни и паразитни болести  (НЦЗПБ) доказва, че и двамата са носители на болестта Ку-треска.

Между двата случая няма връзка. В болницата мъжът е разказал, че е ловджия и често ходел на лов по различни места. Жената пък била еколог и ежедневно обикаляла района над Сапарева баня. Най-вероятно и при двамата заразяването е станало по въздушно капков път при някое пасище, коментират инфекционисти.

„И двамата постъпиха със сходна симтоматика и продължителна пневмония, която не се е повлияла при лечението в домашни условия. Мъжът имаше и ухапване от кърлеж. С тях регистрираните и доказани случаи на Ку-треска в отделението за последните 6 месеца вече са 10. Общото при всички тях е, че болестта започва с температура и  обилно нощно изпотяване. Сред другите оплаквания са силна отпадналост, загуба на апетит и тегло. В повечето случаи пациенти са с рентгенографски данни за атипична пневмония”, сподели началникът на Инфекциозно отделение в МБАЛ „Св.Иван Рилски” д-р Методи Попов.

Причинител на Ку-треската е Coxiella burneti

Специалистът коментира, че данните не трябва да стряскат хората. По думите му, подобни случаи винаги е имало в годините назад, но към днешна дата те се доказват лабораторно и вече все по-често попадат в бюлетините на РЗИ.

Причинител на Ку-треската е Coxiella burneti, като основен източник на заразяване са преживните животни ( козе, овце, говеда), и домашните любимци ( кучета, котки), а в по-редки случаи влечуги, птици и кърлежи.

Q-треската е тясно свързана с контакт със селскостопански животни, включително със зайци и котки. Излъчва се чрез урината, млякото и посредством родовите тъкани ( плацентата). След изсушаване на тези материи, те се превръщат в прах, който може да се разнесе на разстояние дори повече от километър. Освен чрез вдишване на тези частици човек може да се зарази с Ку-треска и от поглъщане на сурово козе мляко и козе сирене, при трансфузия на кръвни продукти или при ухапвания от кърлежи.

Заболяването не се предава от човек на човек чрез кихане и кашляне, но е възможно предаването от майката на плода. Самата инфекция може да протече като остра или хронична. В голяма част от случаите острата Q-треска може да протече незабелязано или като самоограничаващо се фебрилно заболяване, в което се крие и нейната коварност, тъй като незабелязана и нелeкувана лесно хронифицира.

Основен източник на заразяване са преживните животни и домашните любимци

В по-редки случаи, заболяването протича като пневмония, миокардит, хепатит. Хроничната форма може да се изяви с ендокардит, хроничен хепатит, неврит, белодробни прояви ( хронична пулмофиброза), гломерулонефрит, синдром на хроничната умора, както и да доведе до аборт у бременни.

„При неясно фебрилно състояние, при пневмония с неясна и или атипична патология, при миокардити, ендокардити, при хепатити при които не се доказват типичните хепатропните вируси, клиничната мисъл за Ку-треска трябва винаги да присъства. Ако заболяването се хване в острата фаза лечението с 21 дневен курс на тетрациклинов антибиотик води до излекуване. При хронична Ку-треска лечението продължава година и половина с комбинация от два или три препарата”, сподели още инфекционистът д-р Методи Попов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular