Автокрадецът, ядосал Борисов, пуснат предсрочно от затвора, след като се възползвал от промените в закона

 

Автокрадецът Ярослав Димитров, който преди 2 години стана известен с това, че ядоса премиера Бойко Борисов, е бил освободен предсрочно от затвора. Това съобщи сайтът “Правен свят” след собствена проверка.

През август 2015 г. Димитров беше задържан, след като бе публикуван запис на мъж в момент на кражба на два автомобила. По време на заседание на Министерския съвет на Борисов беше докладвано, че той е Ярослав Димитров, който е трябвало по същото време да е под домашен арест. Премиерът се възмути, че на крадци се определят по-леки мерки и се налага полиция да ги пази. Тогава от съда и прокуратурата публикуваха справки за делата срещу Димитров. Така се разбра, че по-рано същата година той е бил осъден на 10 месеца затвор в Словения за кражба на автомобил, като присъдата беше изтърпяна след това в България. Отделно срещу Димитров имаше влезли в сила 2 условни присъди – 2 години затвор за теглене на пари с чужди карти, 3 години за кражба и ново дело за укриване на мотори. В началото на 2016 г. в крайна сметка му беше наложено общо наказание от 3 години затвор.

Сега се оказва, че през пролетта на тази година Димитров се е възползвал от промените в закона и сам е поискал да излезе предсрочно от затвора. Той е работил по време на изтърпяване на наказанието и към 14 юни, когато съдия Антон Урумов от Софийския градски съд (СГС) е уважил молбата му, е имал да изтърпява малко повече от 9 месеца зад решетките.

Становището на прокуратурата и на затворническата администрация било съдът да не уважава молбата, защото превъзпитанието на автокрадеца не е приключило. Държавното обвинение поискало от съда да вземе предвид и факта, че в Софийския районен съд (СРС) има висящо наказателно дело срещу осъдения.

СГС обаче не коментира в определението си това обстоятелство, а заявява, че са налице всички законови предпоставки за предсрочното освобождаване на Димитров – изтърпял е повече от половината наказание (2 година и 2 месеца), работи, има добро поведение, не е наказван и оценката за риска при него е много ниска.

Съдът е определил и задължителни срещи с пробационен служител за 9-те месеца, за които е предсрочно освободен. През юли Софийският апелативен съд (САС) е потвърдил окончателно определението.

Апелативните съдии (Вера Цветкова – председател, Петър Гунчев – докладчик и Маргаритка Шербанова) са преценили, че Димитров “е доказал своето поправяне както с отношението си към работата, така и с цялостното си поведение в пенитенциарното заведение”. В определението си те казват, че твърденията на прокуратурата и администрацията на затвора не се подкрепят от доказателствата по делото.

Справка в деловодната система на СРС показва пък, че решението за предсрочно освобождаване на Димитров е дошло 3 месеца, след като на първа инстанция е приключило делото за отнетите два автомобила, по което той стана медийно известен. Забелязват се коренно противоположни изводи за личността на Димитров, които правят съдиите, постановили присъдата, и тези, които са разрешили пускането му.