Белгийски политик се самоуби заради расистка карикатура

Дилан Вандерсникт публикува скандалната карикатура колаж в социалната мрежа.

Колажът съдържал надписа “Бежанци, добре дошли. Културното обогатяване е сигурно”

 

Млад белгийски политик се самоуби, след като предизвика скандал с расистка карикатура колаж със снимка на реална жена.

24-годишният Дилан Вандерсникт – бивш заместник-председател на младежката организация на най-голямата белгийска партия Нов фламандски алианс (НФА, националисти), е намерен мъртъв и по всичко личи, че е сложил сам край на живота си. Това съобщават местни медии, като отбелязват, че младежът е бил част от партийната организация в продължение на осем години.

През май Вандерсникт поместил във фейсбук карикатура, на която рисуван арабски шейх е в сексуална поза с русокосо момиче, чието лице е взето от реална снимка. Карикатурата съдържа надписа “Бежанци, добре дошли. Културното обогатяване е сигурно”.

Жалба срещу карикатурата подала студентка от Белгийската работническа партия (крайна левица), която се разпознала на колажа. Тя обяснила, че действията срещу нея са предизвикани от участието й в протест срещу политиката на държавния секретар по убежището и миграцията Тео Франкен (НФА).

Студентката се е жалвала в полицията, ръководството на университета и кварталния специалист срещу радикализацията.

От НФА се разграничили от Вандерсникт, а той съобщил, че се е извинил. В следващите месеци напуснал поста си в НФА и се е присъединил към малко известно фламандско националистическо движение.