Бившият шеф на ДАИ-Кюстендил Бойко Ханджийски сред арестуваните 10 служители в Благоевград, прокурор Белчев: Искали са подкупи между 300 и 600 евро

Бойко Ханджийски е сред арестуваните в ДАИ-Благоевград

 

Бившият шеф на ДАИ-Кюстендил Бойко Ханджийски и служителите Райко Н. и Н. Панов бяха сред арестуваните 10 служители на ДАИ-Благоевград.

Прокурор Белчев

Ханджийски е бивш временен шеф на инспекцията, който сега е редови служител на терен. Допреди години той беше началник на кюстендилския офис. От декември 2016 г. временно изпълняващ длъжността „директор“ на областната ДАИ е бившият й директор Костурков, а номинацията на Ханджийски не се е случила след два провалени конкурса.

Сред арестуваните са предимно такива, които са проверяващи по пътищата за нарушения, а не са изпитващи на шофьорските курсове.

Зрелищните арести станаха по време на акция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС. Разследване показало, че държавните служители събирали такса „спокойствие“ от транспортни фирми.

Зрелищните арести станаха по време на акция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС.

„Става въпрос за организирана престъпна група от длъжности лица, които са искали подкупи от транспортни фирми, за да не съставят наказателни постановления на нарушители, искали са подкупи между 300 и 600 евро. След събиране на достатъчно доказателства ще преценим на кои да повдигнем обвинения и конкретния състав от НК”, съобщи Петър Белчев, наблюдаващ прокурор в Специализираната прокуратура. На въпрос дали сред задържаните е и областният директор на автомобилната администрация, прокурор Белчев отговори: “Не мога да коментирам този въпрос към настоящия момент”.

Сред арестуваните са предимно такива, които са проверяващи по пътищата за нарушения, а не са изпитващи на шофьорските курсове. От специализираната прокуратура казаха, че те са били наблюдавани достатъчно дълго време, за да се съберат необходимите доказателства за извършеното от тях престъпление. От Специализираната прокуратура заявиха, че на по-късен етап ще обявят дали сигналът за корумпираните служители е подаден от изнудвани транспортни фирми. Гл. прокурор Сотир Цацаров отказа да даде повече информация и съобщи, че утре спецпрокуратурата и ГДБОП ще дадат подробности по спецакцията, но потвърди, че става въпрос за получаване на подкупи: „Прецизират се доказателствата, ще кажа пак, че и тези доказателства имат дълга история, с което ще отговоря на въпроса дали са използвани специални разузнавателни средства. Едва след като колегите прецизират както доказателствата, така и евентуалните обвинения, ще може да се говори“. Полицай нахлуха и в дома на лидера на ДПС в Сандански Аспарух Костадинов. Срещу него има сигнал за купуване на гласове в местните избори.