Monday, June 17, 2024
HomeНовиниСвятБившият вицепремиер на Каталуния остава в затвора

Бившият вицепремиер на Каталуния остава в затвора

 

Съдията от испанския Върховен съд Пабло Ларена постанови да бъдат оставени под стража сваленият вицепремиер на Каталуния Ориол Жункерас и още трима обвиняеми във връзка с опита за отцепване на автономната област, съобщиха световните агенции.

В затвора ще останат освен Жункерас бившият председател на съвета за вътрешни работи на Каталуния Жоаким Форн, а също така Жорди Санчес и Жорди Куишарт, председатели на сепаратистките организации “Каталунско национално събрание” и “Омниум културал”.

Съдът мотивира това решение с “риск от рецидив”.

Шестима други задържани ще бъдат освободени под гаранция – 100 000 евро за всекиго.

Очаква се “репресиите” на испанската държава, на които са жертва тези “политически затворници”, ще бъдат лайтмотив на политическия лагер, искащ независимост, в започващата във вторник кампания за важните регионални избори на 21 декември в Каталуния.

По-късно в понеделник белгийският първоинстанционен съд съобщи, че ще обяви на 14 декември решението си по искането на Испания за връщане на отстранения премиер на Каталуния Карлес Пучдемон.

Съдът е изслуша Пучдемон и четиримата бивши каталунски министри, които пристигнаха в Брюксел след едностранното обявяване на независимост от испанския регион. Според защитата им Пучдемон ще остане в Белгия вероятно до февруари догодина, съобщи БТА.

Той ще води от Белгия кампанията за изборите в Каталуния по-късно този месец. Защитата е настояла, че обвиненията, по които Испания е издала европейска заповед за неговото задържане, не попадат в обхвата на белгийското законодателство, което обезсилва искането на Мадрид.

Очакваното първо съдебно решение подлежи на обжалване от страна на обвиняемите и на прокуратурата. Срокът за произнасяне по възможното обжалване ще бъде 15 дни. Допустимо е последващо обжалване на апелативна инстанция, която ще разполага със срок от 30 дни за постановяването на решение.

Определението на апелативната инстанция също може да бъде оспорено и така окончателното решение по искането на Испания следва да бъде постановено след още 15 дни.

Пучдемон и четирима бивши регионални министри от неговото правителство са в Белгия, с мярка за неотклонение. Той се предаде на белгийските власти на 5 ноември, два дни след като Испания поиска той да бъде задържан и върнат в родината си.

Същия ден той бе освободен условно, без право да напуска Белгия и със задължението да се явява редовно на полицейски и съдебни призовки.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular