Sunday, July 7, 2024
HomeБизнесБизнесменът Илия Причкапов от Белица се отърва с 1000 лв. глоба, продавал...

Бизнесменът Илия Причкапов от Белица се отърва с 1000 лв. глоба, продавал хранителни стоки с изтекъл преди 1 г. срок на годност, то сладскарски изделия имало и мухъл

 

 

1000 лв. глоба бе наложена на собственика на хранителен магазин в Белица от Областната дирекция по безопасност на храните.  Инспекторите установили при проверка на фирма ЕТ „Илия Причкапов“, че се продават  храни с изтекъл срок на годност. Причкапов  я обжалва в Районен съд – Разлог, но магистратите счетоха, че нарушението е безспорно установено, а размерът на санкцията, който е минималният, предвиден в закона, е правилно определен и я потвърдиха.

Съдът счете още, че в случая не става въпрос за маловажност на нарушението, тъй като наказанието е наложено за 11 броя хранителни продукти с изтекъл срок на годност, които са установени в обекта, стопанисван от фирмата на Ил. Причкапов. Част от тях са били с изтекъл срок на годност повече от 1 година. В хода на проверката в хладилната витрина са открити да се съхраняват два вида сладкарски изделия, чийто срок на годност бил изтекъл от повече от две седмици от посочената върху опаковката дата и продуктите били с видим мухъл по тях. На стелажите в магазина проверяващите открили още 2 опаковки какао на прах, 4 опаковки разтворима напитка с екстракт от чай с вкус на лимон и на малина, както и две опаковки натурален шоколад, всичките с изтекъл срок на годност, а някои дори повече от една година.

RELATED ARTICLES

Most Popular