Благоевградчани и гости на града се помолиха за здраве и благополучие пред Божията майка, десетки, сред които и Кристина Манолова, кръстиха децата си

 

Стотици жители и гости на Благоевград се стекоха вчера в храма „Въведение Богородично”, за да се помолят за здраве, щастие, любов и благоденствие пред Божията майка.

Десетки бяха и онези, които освен за молитва прекрачиха прага на църквата в областния център на Пиринско, за да кръстят и своите отрочета.

Сред тях бе и Кристина Манолова от Благоевград, избрала Успение Богородично, за да въведе в християнска вяра 5-годишната си дъщеричка Михаела.

Минути след като ритуалът по кръщаването на малката госпожица приключи, развълнувана до краен предел, майка й Кристина сподели, че днешният празничен ден неслучайно е бил избран от нея за кръщенето на Михаела.

„Така се случи, че вече пет години след раждането й все отлагахме да я кръстим. Този път обаче бях категорична, че е време ритуалът най-накрая да се извърши. Избрах днешния ден, тъй като дълбоко вярвам в силата на Божията майка и нейната закрила. Винаги в тежки и трудни моменти се уповавам с горещи молитви на нея. За мен Голяма Богородица е най-светлият и голям летен християнски празник, който се почита подобаващо от цялото ни семейство”, каза Кристина Манолова.

Успение Богородично, или Голяма Богородица, както в повечето случаи се нарича от миряните, е един от най-големите християнски празници. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка, или на успението й. Църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“. Вярващите търсят покровителството на света Богородица в житейските проблеми. На този ден освен кръщенета се правят и родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.