Болницата в Ихтиман се оборудва с работната станция за мобилна анестезия за 12 600 лв. с пари от общинския бюджет, кметът Илиев: Това е част от политиката ни за инвестиране в здравеопазването

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев и зам.-кметовете г-жа Даниела Митева и инж. Тони Кацаров посетиха Хирургично отделение в МБАЛ – Ихтиман, за да видят най-новата апаратура -устройството за анестезия CATO. Работната станция за мобилна анестезия е на стойност 12 600 лв. – сума, осигурена от бюджета на общината. Договор за покупка на анестезиологичен апарат в комплект с изпарител за „Севофлуран”, лекарствен продукт за заспиване и поддържане на дълбок и безболезнен сън, докато тече хирургична операция, бе подписан на 9 август. Анестетикът за инхалация ще се подава към пациента през специална маска за вдишване.

Кметът Илиев подчерта, че осигуряването на висококачествена специализирана медицинска дейност в болницата може да се постигне чрез подобряване на материалната база, за да се достигнат европейските стандарти. Това е част от политиката ни за инвестиране в здравеопазването и от голямо значение за населението в общината, добави още той.
С благодарност към общинското ръководство се обърнаха д-р Димитър Янков, началник на хирургичното отделение, и д-р Ивка Георгиева, управител на болницата.
Мобилната станция за анестезия е с възможност за автоматична вентилация (IPPV), синхронизирана, периодична, задължителна вентилация (SIMV), ръчна вентилация и спонтанна вентилация. Тя разполага с мониторингови функции за налягане, поток, кислородна концентрация, O2, N2O, автоматично регулиране на нивата на алармата за автоматична вентилация.