Saturday, May 25, 2024
HomeНовиниБългария Борисов: Австрия стои зад приемането на България в Шенген

 Борисов: Австрия стои зад приемането на България в Шенген

Няма държава, която да инвестира толкова усилия в опазването на външните граници на Европа, посочи Себастиан Курц

 

Австрия стои зад приемането на България в Шенген. България е за пример как всички трябва да се справят, отбеляза Бойко Борисов след срещата му със Себастиан Курц.

2018 г. трябва да се разглежда като българско-австрийско председателство по основните теми, защото нито може да започнем за шест месеца такъв процес като темата по Западните Балкани, нито може да започнем и да завършим охраната по външните граници, нито всички тези общи теми и решения, които трябва да вземем по Дъблинското споразумение, кохезионната политика и всичко останало, каза на пресконференция в резиденция „Бояна“ премиерът Бойко Борисов след срещата с федералния канцлер на Австрия. Той благодари на високия си гост за оценката и подкрепата от страна на Австрия, особено в желанието за помощ за охрана на външните граници. Борисов отчете, че в момента има нулев мигрантски натиск.

Премиерът добави, че опазването на външните граници е темата, по която има еднакво разбиране, за да може да се опазят така, че европейското население да е спокойно, и в същото време да се покаже хуманност към света, т.е. тези, които бягат от войни, могат да влизат официално през КПП-тата и след това да се върнат в хотспотовете или населените места, от които са дошли. Според него през това време дипломацията трябва да направи всичко възможно тези войни да престанат.

Бойко Борисов изтъкна, че по темата за коридорите 4, 6, 8 и 10 има пълно разбиране с австрийския канцлер. Той подчерта, че до 16-17 май, когато е срещата на лидерите на Западните Балкани в България, трябва да се подготви хибридното финансиране и да се направи този проект необратим по време на председателствата на България и Австрия. Той отбеляза, че са разговаряли и по темата за газовия хъб.

„Заедно работим със сферата на сигурността относно външните граници за спиране на нелегалната имиграция. Благодаря за това, че с такава настойчивост се работи да се спре мигрантската вълна. По отношение на Западните Балкани искам да кажа, че тези държави трябва да бъдат подкрепени по пътя им към Европа“, каза Себастиан Курц.

„Радвам се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде приета в Шенгенското пространство. Няма държава, която да инвестира толкова усилия в опазването на външните граници на Европа, посочи той. Благодаря за чудесното политическо и икономическо сътрудничество в двустранните отношения. 350 австрийски фирми работят в България – ние сме сред най-големите инвеститори в страната“, добави Себастиан Курц. Той пожела успех на българското председателство на Съвета на ЕС. Радвам се да поемем от вашите ръце председателството и да продължим да работим по основните му насоки, добави Курц.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular