Борисов в ”Полимери”: Виновните за грабежа ще си го получат

Това е екологична бомба, заяви премиерът в Девня, където беше заедно с областния управител Стоян Пасев.

Това е една екологична бомба, за която, ако не се вземат мерки, ще причини огромни екологични последствия, смята премиерът

 

Всичко в завода „Полимери“ е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат мерцедеси и „Майбах” и ни дават оценка, заяви в Девня премиерът Бойко Борисов.

Още в неделя, след като пристигна във Варна, той заяви, че новият антикорупционен орган трябва да разгледа приватизационната сделка за фалиралото предприятие, която олицетворявала как се е процедирало в държавата по това време. Борисов припомни, че по случая с “Полимери” от няколко години тече разследване, което за момента се води срещу неизвестен извършител.

“Първо искам да успокоя хората в региона и самата Варна, защото това е една екологична бомба, за която, ако не се вземат мерки, ще причини огромни екологични последствия. Обръщам се и към Зелените, защото освен всичко, което правят, да наблюдават и тези процеси. Защото приватизацията е разбойническа. Звучи като виц, но е факт”, каза днес Борисов пред журналисти.

Той изтъкна, че “не е честно да събираме пари, за да плащаме за стари бакии”. По думите му вследствие на тази “разбойническа приватизация” държавата е изгубила милиарди и сега, вместо да се дават 15 млн. лева за унищожаване на опасните химикали, те можеха да отидат във Варна, Девня и Провадия за “доста по-стойностни неща”.

“Няколко пъти съм говорил с главния прокурор, даже преди няколко минути му звъннах да го питам дали може, което казвам, да се огласи. Той е направил необходимите проверки с варненския окръжен прокурор и делата са доста напред в момента.

Аз съм убеден, че тези, които са причинили този пладнешки грабеж, ще си получат заслуженото. Това предприятие е било уникално по своята същност на Балканите. От него идва директно тръба от “Нефтохим” и сега всичко е разграбено. А собствениците имат мерцедеси и „Майбах” (бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения – б.р.) и ми дават оценка, което ме принуди да дойда и да покажа на хората вследствие на тази разбойническа приватизация колко милиарди е загубила държавата. И продължаваме да плащаме”, допълни премиерът, цитиран от “Фокус”. Той подчерта, че в момента държавата чрез областния управител плаща тока, водата, охраната “и виждате в какво положение са резервоарите”.

“Следващите дни буквално започваме да ги разкарваме из цяла Европа“, каза още премиерът.

На въпрос има ли в държавата други подобни случаи, Борисов отговори:

„Десетки, да не кажа стотици. На цели фабрики са изнасяни оборудванията. Тук новият собственик на практика е дошъл, за да го нареже завода и да го приключи. Това е историята на българския преход. Тук е купена инсталация, която всичко това да утилизира и те с цялото си нахалство я продават в Румъния”.