Братя Галеви не са участвали в престъпна група, делото за пране на 35 млн. лв. прекратено, няма доказателства

Пламен Галев и Ангел Христов

 

Дупнишките бегълци Братя Галеви не са участвали в престъпна група и няма доказателства, че са изпрали 35,5 милиона лева с фалшиви документи. Така е приключило мегаразследването срещу дупнишките феодали Пламен Галев и Ангел Христов още през лятото на 2016 г. Прекратеното дело е бетонирано и с определение на Специализирания наказателен съд. Така бившите барети, които бяха кандидати за депутати, се измъкват за пореден път от правосъдието, това установи проверка на “24 часа”.

Обвиненията за пране на 35,5 млн. лв. срещу тях бяха повдигнати задочно през юни 2012 г. Тогава вече беше ясно, че двамата са избягали от страната заради присъдите за рекет от 15 май същата година.

Пламен Галев и Ангел Христов трябваше да лежат по 5 г. в затвора, защото изнудвали бизнесмена Пламен Миланов от Дупница да им прехвърли половината от таксиметровата си фирма и така са спечелили 82 хил. лв. В началото на 2016 г. Миланов и служителката му Теодора Димитрова бяха открити мъртви в апартамент. Експертиза показа, че са се задушили с газ.

Окръжният съд в Кюстендил оправда Братя Галеви, апелативният в София им даде по 7 г., а ВКС намали присъдите им с по 2 г. Докато чакаха окончателното решение на последната инстанция, Пламен Галев и Ангел Христов напуснаха България.
Междувременно от прокуратурата обявиха, че повдигат ново обвинение на бегълците, много по-сериозно от рекета над таксиметровия бос – участие в организирана престъпна група, банкови преводи с фалшиви документи и пране на 35,5 млн. лв. Доказателствата срещу тях са преводи на пари по сметки на 8 техни фирми, които са теглени на каса от различни хора, както и разплащания без основание с офшорки на Сейшелите.  Оказва се, че разследването за тази престъпна дейност на Братя Галеви е още от 9 септември 2008 г. Тогава срещу счетоводителката им Христинка Ангелова започва проверка за прането на пари. Полицаи, прокурори, следователи, митничари, данъчни и агенти на ДАНС нахлуха в автокъщи и офиси на Братя Галеви в Дупница, Перник и София. Пламен Галев и Ангел Христов получиха призовки за разпит от полицията в Кюстендил. Не се явиха и бяха обявени за издирване. Ден по-късно двамата сами се предадоха в следствието. Акцията тогава не стига до доказателства за пране на пари срещу Галеви. Разследването отива в Специализираната прокуратура на 3 март 2012 г., когато Братя Галеви вече чакат окончателната си присъда за рекета.
След бягството им през май те са обвинени задочно заедно с Христинка Ангелова, която освен счетоводител е и пълномощник на техни офшорки, и социално слабия Методи Ковачев от Дупница, чиято фирма е ползвана за част от съмнителните преводи.
След 4 г. разследване прокуратурата прекратява делото заради липса на доказателства. Галеви и Ангелова обаче не са съгласни с този извод и чрез адвокатите си поискали от съда делото да се прекрати окончателно, защото няма извършено престъпление. От документите по делото става ясно, че няма организирана престъпна група, а Галеви и Ангелова имали само гражданскоправни отношения. Все пак остават съмненията за пране на пари. По това обвинение делото също е прекратено и по него вече не се работи, но заради липса на доказателства.
8 г. не може да приключи на първа инстанция делото за конфискацията на имущество срещу Пламен Галев, Ангел Христов и семействата им в Кюстендилския окръжен съд. Последно то е отложено за декември. Експертите заявили, че работата им е свързана с огромни обеми от документи, които трябва да изследват. Проверката за доходите и разходите на Галеви е за 25 г. назад. До края на ноември се очаква експертно заключение на вещите лица. Искът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Галеви е за 5 млн. лв.
Делото за отнемане на имуществото им не е свързано с изхода от наказателните производства.