Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияБСП провокира протести срещу "джендър-правителството" и сделката за ЧЕЗ

БСП провокира протести срещу “джендър-правителството” и сделката за ЧЕЗ

ГЕРБ обяви това за незаконен опит да се свали кабинетът и поредно яхване на вълна

 

На 7 март в София се организират два протеста, но с една цел – срещу правителството. Само единият от тях е официално подкрепен от БСП, която яха общественото недоволство от сделката на Гинка Върбакова за ЧЕЗ. Другата акция е организирана от верни привърженици на БСП, които обаче атакуват правителството далеч по-всеобхватно, обединявайки пропагандната антиджендър “кауза” с патриотарски лозунги за “смяна на системата” и “нов курс и нова власт”.

Подобни послания звучаха по улиците на големите градове и през февруари 2013 г. по време на бунта срещу цените на тока и парното, прераснал в бунт срещу всички и всичко. Както се оказа впоследствие, в основата на тогавашните демонстрации са стоели откровени провокатори и бунтът, увлякъл масите, е бил режисиран. Това не попречи на Бойко Борисов да се уплаши и да подаде оставка.

Преди седмица, когато се възмущаваше на глас от сделката за ЧЕЗ като “ювелирна акция” за свалянето му от власт, Борисов се закани да гони докрай “гадовете” и се зарече, че този път оставки няма да има.

Предстоящите протести като че ли доказват, че Борисов не страда от политическа циклофрения, а наистина има опит ситуацията да се повтори.

Организацията на протеста за оставка на кабинета заради сделката с ЧЕЗ набра скорост през почивните дни в социалната мрежа фейсбук.

Митингът е планиран на 7 март пред Министерския съвет под наслов “Да Му дръпнем шалтера! Оставка!”. За това, че се иска оставката на Бойко Борисов, се разбира от приложения колаж, изобразяващ протестна тълпа на пл. “Народно събрание” и премиерът, излязъл на перваза на прозореца си в Министерския съвет.

Събитието е целодневно – от 9 до 21 часа, пише на страницата му във фейсбук. Около 380 души са натиснали иконката “ще присъствам”, а над 3000 са “заинтересовани” от проявата.

 

Ток, антиджендъри и България над всичко

 

Възванията на протеста са следните:

“Въпросният Истанбулски дилър на скъпия ток, третия пол и третия престъпен мандат, Борисов, е опасен за човешкия род, националната сигурност, общественото здраве, умствения статус на народа и териториалната цялост на България. Меркелът на Балканите води България и горките Балкани към национална и регионална катастрофа!

Настояваме за: Незабавна оставка на джендър-правителството. Служебен кабинет за прочистване на Бардака.

Смяна на Системата. България над всичко! За нов курс и нова власт!”

Всички споменати тезиси са от арсенала на БСП в последните седмици (както и на “Обединени патриоти”, които обаче са във властта и едва ли са тръгнали да се свалят).

Един от организаторите на протеста е внукът на Георги Димитров, който носи същото име, а другият – бившият журналист и симпатизант на БСП, живеещ към момента в Лондон – Йордан Мичев.

Георги Димитров е участник във всички протести, организирани от БСП в последно време. Особено активен е в акциите срещу приемането на Истанбулската конвенция. Участниците в тези прояви твърдяха, че Брюксел иска да наложи “трети пол” в България, а посланията им бяха антиевропейски.

В социалната мрежа Димитров е публикувал свои снимки и от централата на БСП на “Позитано” 20, както и от различни събития, свързани с партията.

 

ГЕРБ: БСП иска да свали правителството

По-късно от ГЕРБ обвиниха БСП в опити да бъде свалено правителството с незаконни средства и с манипулации за вдигане на цената на тока.

″Категорично няма да има вдигане на цената на тока. Потребителите да бъдат спокойни – държавата с всички законни средства ще се противопостави на всяко самоволно искане за увеличение на цената на тока″, каза на брифинг депутатът от ГЕРБ и зам.-шеф на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

Електроразпределителните дружества не влияят пряко върху цената, а косвено с таксите си за пренос и разпределение. Цената на тока се определя от АЕЦ “Козлодуй”, ТЕЦ “Марица Изток 2”, НЕК, които са със съсобственик и принципал Министерството на енергетиката, обясни Николов. Самоволно вдигане на някои от компонентите ще се определи от КЕВР, ще се прецени, но в никакъв случай няма да се разреши, допълни той.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular