Бум на свободни места за общи работници и шивачки в Дупнишко, бизнесът се оплака: Няма кадри

Бyм нa cвoбoдни paбoтни мecтa зa общи работници и шивaчки се наблюдава в Дупнишĸo. B Бюpoтo пo тpyдa ca обявени 28 вакантни позиции за общи работници, 26 за шивачки и 6 за машинни оператори. Търсят се и 12 монтажници – на обекти и на мебели, 10 камериери/ки, 8 са незаетите места за учители по различни предмети. Сред обявените места за млади хора (по ОП РЧР, схема „Младежка заетост”) са за продавачи, чистачи, зъболекари, технически сътрудници. Предлагат се и места за работници – поддръжка на сгради и поправка на джанти и гуми, мияч на превозни средства.

На трудовата борса постоянно има обявени вакантни места за шивачки

Свободни работни места по EURES има в Германия –за шлосери, заварчици, механици, и в България – за специалист, обслужване на клиенти с италиански език.

Представители на бизнеса и тук все по-силно бият камбаната, че няма кадри. „Все по-трудно намираме работници. Кадърните специалисти и работници напускат страната, а тук остават хора, които не искат да работят. Вина за това има и държавата, тя учи на мързел с помощите, които отпуска на социално слаби. Имам нужда от нови работници, но вече се отказвам да търся. И вчера в цеха дойде жена на средна възраст, може да шие, трябва й време, за да научи занаята, но няма търпение. И аз, и шивачките във фирмата я уверихме, че ще свикне, че ще се справи, но на следващия ден не се появи, а е безработна. Отдавна алармираме, че няма кадри, но досега не ни вярваха и не искаха да ни чуят. Сега и държавната администрация започва да се сблъсква с проблема, и в общините нямат хора”, сподели собственик на шивашки цех в Дупница.