Черковна детска градина с благословията на патриарх Неофит правят в Кюстендил, кметът Петър Паунов: Тук ще бъде посято зрънцето на вярата

 

Главата на православната ни църква бе посрещнат с хляб и сол в Граничкия манастир, раздадоха постен курбан

Деца ще бъдат обучавани на православната вяра в нова детска градина. Кметът на Кюстендил Петър Паунов заяви, че общината ще помогне с осигуряването на учебни пособия и преподаватели. Начинанието получи благословията на Българския патриарх  Неофит. Той присъства на литургията в чест на светеца св. Лука в едноименния манастир край кюстендилското село Граница. Звън на черковните камбани и девойки с хляб и сол посрещнаха патрирха в двора на Граничкия манастир. Света божествена литургия за светеца – покровител на лекарите и художниците, отслужи Мелнишкият епископ Герасим. В чест на храмовия празник беше приготвен и постен курбан. След посещението в Граничкия манастир „Св. Лука“ патриарх Неофит положи основополагащия камък и даде благословение за нов храм – “Въведение Богородично”, и православна детска градина в Кюстендил. Православният детски център ще бъде изграден на мястото на бившия вече филиал на детската градина “Славейче” на улица “Константинова баня”. Той ще е на подчинение на манастира „Св. Лука“.

Центърът ще приема деца от Кюстендил, с акцент върху правословното обучение. „Целта е това да бъде православно средище за деца на възраст над една година. Надявам се, че тук ще бъде посято зрънцето на вярата“, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той съобщи още, че общината ще помогне с осигуряването на учебници, педагози и богослови за бъдещия православен център. Като начало капацитетът на детското заведение ще е 25 деца, с възможност за допълнително разширение. Предстои комплексът да бъде изцяло обновен и газифициран, средствата за това са от дарители.