Дафне Галиция е взривена с 500 грама ”Семтекс”, синовете й искат оставката на премиера

 

Синовете на малтийската блогърка и журналистка Дафне Каруана Галиция, която бе взривена в колата си, поискаха оставката на премиера Джоузеф Мускат. Матю, Ендрю и Пол Каруана Галиция отхвърлиха предложената от Мускат награда за откриването на убийците, която според тях възлиза на един милион евро, съобщиха световните агенции.

53-годишната Дафне Галиция загина в понеделник следобед, минути след като потеглила с колата си от дома си. Жестоката експлозия станала пред очите на сина й Матю. Полицията смята, че в бомбата е бил използван пластичният експлозив “Семтекс”.

Съдейки по щетите по колата, в нея е бил поставен около половин килограм от експлозива – също като количеството, използвано за свалянето на самолета на “Пан ам” над Локърби през 1988 г.

Матю и двамата му братя заявиха във фейсбук, че премиерът трябва да покаже политическа отговорност и да се оттегли. Постът бе публикуван на личния профил на Матю Каруана Галиция, който е член на Международния консорциум на разследващите журналисти, но е подписан и от Ендрю и Пол.

“Подай оставка, защото гледаше как се заражда общество, доминирано от страха, недоверието, престъпността и корупцията. Подай оставка, защото работеше да съсипеш финансово майка ни и я дехуманизира толкова брутално и ефективно, че вече не се чувстваше спокойна да ходи по улиците”, написаха тримата синове, обръщайки се към Мускат.

“Ние не се интересуваме от съдебна присъда, която само позволява на отговорните лица в правителството, облагодетелствали се от убийството на майка ни, да обърнат гръб и да заявят, че е била получена справедливост”, подчертаха младите мъже.

Освен това синовете на Дафне Галиция поискаха да бъдат сменени шефът на полицията и главният прокурор.

Малтийският премиер, който отпътува тази сутрин за Европейския съвет в Брюксел, заяви пред парламента, че би било безотговорно да подаде оставка в момента.

 

снимка

Жестоката експлозия станала пред очите на сина на Дафте – Матю.