Дърводобивникът Николай Ласкин-Кайо вдига с 50 000 лв. параклис над самоковското село Клисура, Вальо Вуков от Сапарево изгради чешма, на обекта работи и майстор Велко от Сапарева баня

Открива го с водосвет и безплатен курбан на 15 август, Голяма Богородица

Дърводобивникът Николай Ласкин вложи около 50 000 лв. за параклис над самоковското село Клисура. Той е почти готов и се намира в местността Света Богородица, на два километра от селото.

  Ласкин е родом от друго самоковско село – Доспей, но обичал да се разхожда около Клисура, даже от години ловувал там. С негов приятел са председатели на местното ловно сдружение, самият Николай има множество ловни трофеи. По негови думи със съпредседателя на ловната дружинка на село Клисура захранвали дивите животни и се грижели за ловното стопанство. Покрай ловните излети Кайо опознал местностите на село Клисура и решил да направи параклис, като го кръсти на едноименната местност – „Света Богородица“. Намерил приятели строители да вдигнат параклиса точно до старото оброчище, от което и сега си стои кръстът. Майсторите са от Сапарева баня и Самоков. Сред тях са Велко от Сапарева баня, Димитър Мулин, Александър Вуков, Станислав Дойнов, Ангел Емилов, Мартин Вуков. Стенописите са от Виолина – художничка от Самоков. Своята лепта дал и самоковският кмет, като отпуснал от Общинското лесничейство трупи за строителство. Вальо Вуков от Сапарево е направил красива каменна чешма. Водата е изворна, идва от скала в планината – разказва Кайо. До параклиса Кайо е направил път, качил даже валяк, за да е широк и удобен, да се качват хората с колите си. „Като е сухо времето, е като асфалтирано“ – допълва Кайо.

Строителството е вървяло с добри темпове и за три-четири месеца от началото, параклисът вече е готов. „Искам тука, на това място, да идват хората – да запалят свещица, да се помолят за здраве на себе си и на близките си. Ще се радвам, ако хората станат по-добри. Хората от селото много се радват. Скоро ще откриваме параклиса и ще поканим много гости. Ще поканя и кмета на Самоков Владимир Георгиев, който също ни помогна, разреши да се даде един камион с трупи около 12 кубика от Общинското лесничейство“ – сподели за в. “Вяра“ Николай Ласкин. Площта на параклиса е около 20 квадрата, а като цяло с прилежащата площ е около 2 дка.

Репортер на в. “Вяра“ се увери на място, че до стародавното оброчище вече има не само параклис, но и много беседки, места за отдих и за наслада на прекрасната природа. Предвидено е място и за паркинг. „Много сме доволни, че се направи параклис в тази местност. Кайо е добър човек и помага на хората от селото. Дава ни даже пари за лекарства“ – сподели пред в.“Вяра“ Малина Иванова.