Дъщерята на Цветан Василев обжалва ареста си

Радосвета Василева (най-вляво) с родителите си

 

Адвокатът на банкера очаква тя скоро да бъде обявена за издирване и от Интерпол

 

Дъщерята на бившия банкер Цветан Василев – Радосвета, е атакувала в съда прокурорското постановление за задържането й до 72 часа, което беше издадено миналата седмица. Жалбата се вижда в електронното деловодство на Софийския градски съд (СГС), пише в. „Сега“.

Банкерската дъщеря е в Лондон и срещу нея има издадена и европейска заповед за арест. Тя е обвинена задочно за пране на 2.6 млн. лв. Според прокуратурата в годините, когато банкерът получаваше в България титлите „Банкер на годината“ и „Мистър Икономика“, дъщерята е трябвало да знае, че той върши престъпления.

Делото още не е разпределено на съдия и не е насрочено, обяснили пред изданието от СГС. Чака се от прокуратурата да изпратят цялото досъдебно производство срещу Василева. То е изискано от съда, тъй като това е стандартната процедура в такива случаи. След като прокуратурата прати материалите, съдът ще насрочи делото в открито заседание.

По същия път преди няколко месеца мина съпругата на Василев – Антоанета, която също е обвинена за пране на пари и също е в неизвестност за прокуратурата. Тогава съдът не се произнесе по жалбата й, като беше прието, че няма как да се произнесе по арест, който не се е състоял.

По закон идеята на този 72-часов арест е обвиняемият да бъде изправен пред съд, който да прецени дали трябва да му бъде взета постоянна мярка за задържане, или не.

Според прокуратурата Радосвета е изпрала парите с покупката на имоти. А задържането й е наредено, тъй като не била открита от призовкарите на адреса й в София. Адвокатът на Василев – Христо Ботев, разказа, че една събота призовката й е била подпъхната под вратата на апартамента. Това се случило веднага след като се разбра, че Василев се опитва да получи защита от САЩ по закона „Магнитски“. Колега на Ботев отишъл в следствието, за да обясни, че няма как Василева да се яви в посочения ден и час. Отговорили му, че тогава ще бъде поискано задържането й. Адвокатът очаква Василева скоро да бъде обявена за издирване и от Интерпол.