Делегация на Северна Корея  в Сеул обяви, че са готови да преговарят със САЩ

Президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин и Ким Йон-чол

 

Северна Корея изрази готовност да преговаря със САЩ. Това е заявил високопоставен севернокорейски представител пред президента на Република Корея Мун Дже-ин, съобщиха от Синия дом, цитирани от “Йонхап”.

В Южна Корея пристигна 8-членна делегация на КНДР във връзка със закриването на Зимните олимпийски игри. Тя е водена от Ким Йон-чол, заместник-председател на централния комитет на Корейската работническа партия. Той отговаря за отношенията между двете държави. Ким Йон-чол е провел среща с държавния глава на Република Корея.

Говорителят на Синия дом поясни, че президентът Мун е подчертал, че в най-скоро време САЩ и КНДР трябва да проведат диалог, който да е паралелно на разведряването на отношенията между Южна Корея и Северна Корея и на опитите за разрешаване на проблемите на Корейския полуостров.

Севернокорейската делегация също се съгласи, че отношенията между САЩ и КНДР трябва да се развиват паралелно с отношенията между Република Корея и Северна Корея, като в същото време Пхенян е подчертал, че има “достатъчно” стремеж да се проведе диалог между Вашингтон и Пхенян, добави говорителят. Срещата е продължила около час.