Директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов и кметът на Симитли Апостол Апостолов откриват кръгла маса за развитието на кестеновите гори в Пирин

Инж. Дамян Дамянов

 

Апостол Апостолов

ЮЗДП ще бъде домакин на кръгла маса на тема “Проблеми и перспективи за развитие на кестеновите насаждения в района на Брежани”. Тя ще се проведе на 20 октомври – петък, от 11,30 часа, в сградата на предприятието в гр. Благоевград. Събитието се организира съвместно със Сдружение „Хора и традиции” и е част от програмата на Осмия празник на брежанския кестен.

Кръглата маса ще бъде открита от директора на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов и кмета на община Симитли Апостол Апостолов. Целта е да се формира ясна концепция за развитие на кестеновите гори в Пирин с техните екосистемни, икономически и социални функции. В рамките на форума ще се обсъдят възможностите за създаване на нови кестенови плантации; постигане на устойчиво добро здравословно състояние на кестеновите гори; разширяване на възможностите за използване на кестеновите плодове и дървесина; развитие на страничното ползване в кестеновите гори.

Участие ще вземат представители от БАН, Лесотехническия университет, СУ „Св. Климент Охридски”, Българската агенция по безопасност на храните, Лесозащитна станция – София.

В рамките на кръглата маса ще бъде открита изложба от пленера „Живопис 2017”, в която петима художници – Мариана Маринова, доц. Пенчо Добрев, Валентин Ангелов, проф. Георги Драчев и Румен Дешев, ще представят творбите си.