Диспечерът в Америка Димитър Стойков от Дупница стана треньор в школа на „Барселона”, заяви: Следващият Меси може да е от Чикаго

Димитър Стойков

 

33-годишният дупничанин Димитър Стойков стана треньор в новооткритата школа на футболния гранд „Барселона” в американския град Чикаго. Това е 5-ата школа на „Барса” в Америка. Стойков от години живее и работи в Чикаго и е бивш асистент в тима от MLS „Чикаго Файър”. Вече 89 деца са записани в школата на каталунците, като с тях ще се работи по същия начин, по който с тези в Испания.

Димитър Стойков прави първите си стъпки във футбола в детско-юношеските формации на „Марек” и признава, че този отбор завинаги остава в сърцето му. „В „Марек” съм направил първи стъпки във футбола, „Марек” е възпитал футболното в мен“, изтъкна Димитър Стойков.

„Ние не работим с плейъри, с играчи, ние работим с хора. Като цяло методологията на „Барселона” е да не гледат на децата като на състезатели, а като на личности. На първо място при всяка тренировка е отношението, как децата общуват едно с друго и след това вече идва техническата част. Тяхната цел не е да играят мачове, повече е да усвоят техниката на футболистите от „Барселона”. Смело мога да кажа, че тези деца с американските си треньори няма да научат това, което ще усвоят при нас и след това те могат да го прилагат със своите отбори на своите мачове. Човек никога не знае, следващият Меси може да е от Чикаго”, заяви Стойков.

Стойков от 5 години живее в Америка със съпругата си и двете им деца. Съпругата му е дипломирана маникюристка от две училища. Димитър работи като диспечер, а през свободното с време играе футбол на аматьорско ниво в Илинойс. Пред „Вяра” той зяви, че започва да се занимава и с треньорска дейност в детските гарнитури на „Чикаго Файърс”, след като изкара лиценз за треньор в щата Илинойс.

Повече за школата вижте във видеото

 

Специално за в. „Вяра”: Диспечeрът Димитър Стойков от Дупница за живота в Чикаго: 1 л гориво струва 1 лв., заплатите са до 3500 долара, купуваме си българско сирене за 5 долара