ДПС лидерът Аспарух Костадинов купува с по 20 лв. предизборно гласовете на ромите в Сандански

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Filed under: Сандански |

 

111-01-PUHIДПС лидерът на район Сандански Аспарух Костадинов е уличен в купуване на гласове в циганската махала. Общинският съветник, избран от листата на партия „Евророма”, преди да оглави партията на Местан, е агитирал предизборно в ромската махала, предлагайки по 20 лева на човек за правилно гласуване. Пухи обащавал на ромите да ги уреди с работа по програми за временната заетост и че след изборите на многолюдните фамилии приоритетно ще се изплащат детски надбавки, без да им се създават пречки при попълването на декларациите пред социалните служители. Той е уверявал още, че за да стане това, с протекцията на ДПС ще се назначи специален човек, който ще се грижи за по-бързото предвижване на документацията. Пухи е агитарил и с предизборни материали, оставяни пред входовете на къщите в горния край на махалата. Там са основните нарушения, които са описани в сигнал на гражданин на Сандански, адресиран до РУП-Сандански. В него са твърди и че с цел да мотивира електората си, Пухи обещавал да извърши част от плащанията на тока на хората.

ДПС лидерът е брат на застреляния през 2004 г. Костадин Костадинов-Динко в близост до НДК. 30-годишният брат на Пухи намерил смъртта си по погрешка, твъдят ченгета. Според версия на полицията той е бил близък до Яне Янев – лидера на РЗС. Сред коментарите се прокрадват и такива, които лансират версията, че куршумът е бил предназначен за Янев. Сега брат му Александър Костадинов, който смени на поста дългогодишната председателка на ДПС в Санднаски Пакезе Джамбазова, е бил в топли отношения с Яне. Той фигурира почти във всички търговски регистри на фирми с участие на лидера на РЗС. Пухи е съсобственик и на новия бизнес център в Сандански. Заедно с него фигурират имената и на бившия съдия от РС-Сандански Илия Янев, проектантът Здравко Попов и търговецът Иван Дуков. Костадинов е близък и на съдия Янев, който пък е дясната ръка на съименника му политик. 4-мата предприемачи са новите „олигарси” на Сандански, твърдят в града. Затова е напълно възможно Пухи да е обещавал да плати тока на ромите, с чиито гласове стана общински съветник от партия „Евророма”, са коментарите.

На всички избори в циганската махала на Сандански се завихрят скандали с купуване на гласове, припомнят местни политици. Според тях този няма да бъде единствен, понеже битката е ожесточена.

Снимката: Аспарух Костадинов