Дупничани сигнализират: МЦ „Асклепий” на съветника д-р Крум Бонев ползва общинската болница за експерименти с диабетно болни, как управителят доц. Недин допусна да се прави частен бизнес в лечебното заведение?

Кирил Кирилов и д-р Крум Бонев

 

  • Д-р Кирил Кирилов набирал пациентите през частната му практика и медицинския център, плащало им се по 150 лв. на ден, за да си поставят нов модел глюкомер
  •   Управителят доц. д-р Димитър Недин: Всичко е законно

 

Скандална схема с експерименти на медицински изделия върху пациенти с диабет се вихри в общинската болница под носа на ръководството на здравното заведение, прокуратурата и контролните органи. На пациентите са плащани по 150 лв. на ден, за да си поставят нов модел глюкомер на английска компания, като за контрол на състоянието са лежали във Вътрешно отделение на болницата.

Доц. Димитър Недин

Набирането на пациенти е извършено от д-р Кирил Кирилов – общински съветник и председател на Комисията по здравеопазване към Общински съвет-Дупница през частната му практика и МЦ „Асклепий” на колегата му общински съветник д-р Крум Бонев. Въпреки че общинската болница няма разрешително за провеждане на клинични изследвания върху пациенти, общинските съветници в бели престилки са решили да ползват болницата като база за добре платеното клинично проучване, от което здравното заведение не получава нито лев, твърдят запознати. Извършването на такива изследвания без нужното разрешително е тежко нарушение на здравното законодателство и може да доведе дори до отнемане на лиценза за дейност на общинската болница, която и без това е в тежка финансова криза и с временно ръководство. Не е ясно и как и.д. управителят доц. Димитър Недин и заместникът му по лечебната дейност д-р Йордан Никулчин са допуснали лекари да ползват болницата за свои нужди и частен бизнес, при това без нужните разрешителни от МЗ и Изпълнителната агенция по лекарствата. Справка на „Вяра” показа, че разрешение за провеждане на такива изследвания има само за частния МЦ „Асклепий”, собственост на д-р Крум Бонев. В медицинските среди усилено се коментира, че лекарите в частния център са обърнали експериментите с лекарства върху пациенти в печеливш бизнес и именно поради такива съмнения за конфликт на интереси д-р Бонев напуснал поста на зам.-управител по лечебната част преди време след тежък скандал с тогавашното болнично ръководство. Това е и втори пореден скандал с общинското здравно заведение в рамките само на месец, след като председателят на ОбС Емил Гущеров потвърди и за нарушения при отдаването на общински терени за кафеавтомати без нужните процедури на фирми, близки до общинския съветник д-р Крум Бонев. Общински съветници обмислят да поискат незабавното отстраняване на и.д. управителя доц. Д. Недин заради поредицата скандални случаи.

Налага се въпросът как Крум Бонев е получил лиценз за дейността си, при положение че няма леглова база в „Асклепий”. Проверка на „Вяра” установи, че той няма разрешение и от болницата да ползва свободни легла за собствения си бизнес. По този повод го потърсихме за коментар, той отказа да разговаря с „Вяра”, а д-р Кирил Кирилов не вдигна телефона си. Потърсен за коментар, доц. Димитър Недин заяви: „Мога единствено това да кажа – всичко е законно – и за болницата, и за медицинския център. Имаме всички нужни разрешения спрямо действащите нормативни уредби. Готови сме даже да приемем и други медицински центрове”.