Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаДупничанката Виолета отнася 3000 лв. глоба за цигари без бандерол

Дупничанката Виолета отнася 3000 лв. глоба за цигари без бандерол

Дупничанка ще плати 3000 лв. глоба за това, че държала в дома си цигари без бандерол, съобщават от Районния съд в Дупница. Съдия Мая Гиздова потвърди наказателно постановление на началника на Митница Югозападна, с което на Виолета М.Д. са били наложени административни наказания по два члена от Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) за глоба в размер на 1000 лв. и втора такава от 2000 лв. Потвърдено е и постановеното отнемане в полза на държавата на стоките, предмет на нарушението.

На 15.06.2017г., след получена информация в група „ПИкП”, при РУ – Дупница, за държане на цигари без акцизен бандерол за времето от 10.00 до 10.50 часа в условията на неотложност е било извършено претърсване и изземване в едноетажна къща, намираща се в Горна махала, на ул. ”Свобода” №1 в Дупница, собственост и обитавана от санкцинираната. При процесуално-следственото действие, извършено в присъствието на поемни лица, в гардероб, намиращ се в детска стая, били открити две черни полиетиленови торбички с акцизни стоки (тютюневи изделия) без задължителния акцизен бандерол на Министерството на финансите. В едната полиетиленова торбичка били установени един фабрично запечатан стек цигари Business Royals, съдържащ 10 кутии цигари от същата търговска марка, всяка по 20 къса, и 4 фабрично запечатани кутии цигари марка Roseman, всяка с по 20 къса. В другата полиетиленова торбичка са намерени 27 фабрично запечатани кутии цигари марка Diva Slims, всяка по 20 къса. Съставен е протокол за претърсване и изземване в неотложни случаи с последващо съдебно одобрение от 15.06.2017 г. Цигарите са иззети с изготвения протокол. По случая в полицията в Дупница е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.234, ал.1 от НК, за което е уведомена Районната прокуратура.

Глобената дама обжалвала наказателното постановление, като посочила, че е закупила цигарите от непознато лице за лична употреба. При полицейския разпит Д. заявила, че преди около 2 седмици преди това покрай дома й минал микробус, чийто шофьор й предложил да си закупи по-евтини цигари и тя купила около 5 стека различни видове цигари, като част от тях дала на децата си, а друга част оставила за себе си. Дупничанката е записала в жалбата си, че при издаването на наказателното постановление са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, както и че законът е приложен неправилно, и помолила същото да бъде отменено. От съда обаче са категорични, че има нарушения и деянието е извършено виновно. Установено е, че стойността на дължимия акциз на цигарите е общо 165.85 лв., за което е била изготвена експертиза по делото. Няма констатирани нарушения при съставянето на наказателното постановление, което е потвърдено като законосъобразно. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд – Кюстендил.

RELATED ARTICLES

Most Popular