Евродепутат: Всеки момент може да влезем в Шенген! С победата на Меркел ще се построи и нов ЕС

Емил Радев

 

България трябва да намери достойното си място в Европейския съюз. Когато Германия състави новото си правителство, тогава ще може да се намери диалог за страни като нашата, като Румъния, Хърватия, за влизането им в Шенген. Това заяви в “България сутрин” евродепутатът от ЕНП/ ГЕРБ Емил Радев.

Той даде този отговор след поставените твърдения, че след победата на Ангела Меркел пред Европейския съюз и неговите партньори стои основната задача за построяване на нов ЕС и, следователно, дойде въпросът какви са възможностите на България в този нов строеж.

“След като стоим с мониторингов механизъм, след като сме вън от Шенген, след като имаме храни със занижено качество, явно още не сме намерили истинското си място в ЕС”, посочи Радев пред Bulgaria ON AIR. Евродепутатът бе категоричен, че България е доказала, че пази добре външната европейска граница, без която Шенген не би могъл да съществува.

Емил Радев е уверен, че във всеки един момент може да влезем в Пространството, тъй като сме изпълнили условията, но всичко зависи от последната дума на Европейския съвет.

“Българското председателство на ЕС ще тласне този процес”, смята евродепутатът.

Гостът на телевизията бе доволен от преизбирането на Ангела Меркел като канцлер на Германия, тъй като политиките, които Европейската народна партия (ЕНП) прилага в цяла Европа ще продължат в същия дух и ще се запази относителна стабилност.

“Това, което се случи след мигрантската криза в Германия създаде ситуация, която трудно можеше да се удържи. Въпреки нападките, Меркел намери правилния път и изведе страната от лабиринта, в който се намираше, като запази мира”, заключи Емил Радев