Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниСвятЕвропейският парламент призова за санкции срещу 32 лица от списъка „Магнитски” и...

Европейският парламент призова за санкции срещу 32 лица от списъка „Магнитски” и поиска разследване на ”Азербайджанската пералня”

 

ЕП поиска разследване на практиките, разкрити в схемата “Азербайджанска пералня”, и осъди опитите на диктаторски режими да влияят на вземането на решения.

Евродепутатите добавят, че Европейският парламент трябва да разследва и приеме сериозни мерки за предотвратяване на подобни корупционни практики, които подкопават авторитета и легитимността на работата му. В тази връзка Брюксел призова за приемане на списъка “Магнитски“.

Европейският парламент прие резолюция за борба с корупцията, в която се призовава Съветът на ЕС да въведе персонални санкции срещу 32 лица, включени в списъка ”Магнитски”, предаде Дойче веле.

Документът беше подкрепен от 578 евродепутати, против бяха 19, а 68 се въздържаха. В него се предвижда да се наложи забрана за влизане в ЕС на лицата от списъка, както и замразяване на активите им в общността.

Списъкът “Магнитски” е наречен така в памет на руски адвокат, загинал в московски арест. Той беше гласуван от американския конгрес през 2012 г., а впоследствие беше допълван. Той предвижда визови и икономически санкции срещу руснаци, виновни за нарушаване на човешките права.

“Корупцията е една от най-пренебрегваните причини за нарушаване на човешките права и Европейският съюз трябва да поощрява международното сътрудничество за борба с нея”, пише в съобщението на Европарламента. “След „Люкс лийкс“, “Панама лийкс“, руските и азербайджанските перачници ние осъзнаваме, че корупцията се простира отвъд държавните граници и има драматични последици за политически решения.

Чрез този доклад ние призоваваме за поддържането на възможно най-високите стандарти на етика и прозрачност в международните и националните органи, както и ЕС да създаде правна рамка за възпиране на всяка форма на корупция и измама“, заяви докладчикът Петрас Ощравичиус (АЛТЕ, Литва).

Името на българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие Калин Митрев бе замесено в в разследване на лондонския вестник “Гардиън”, че е част от мащабна тайна схема, с която властите в Азербайджан са плащали на политици и журналисти в лобистка кампания за отклоняване на критиките срещу управлението на президента Илхам Алиев. Митрев е съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

RELATED ARTICLES

Most Popular