Атанас Клисарски от Дяково: Разпродавам кравите си, фермата ще я закрия след 28 г. труд, субсидии не получавам

Фермерът Атанас Клисарски не получи субсидия и продава кравите си

Служителят на помпената станция Георги Гьондерски: На днешно време преуспяват връзкарите, политиците и мафиотите

 

Фермерът от дупнишкото село Дяково Атанас Клисарски разпродава 22-те си крави. Това заяви той пред „Вяра” след получен сигнал в редакцията, че животните му са оставени да пашуват без надзор на пътя за Кременик, при завоя за селото, предпоставка били за ПТП.

Семейство Соня и Петър Кралеви

„Кравите са изоставени, жал ни е за тях, такива хора не бива да получават субсидии”, гласеше полученият сигнал. „Вяра” отиде на място, за да издири собственика на кравите.

Кравите на Атанас Клисарски в обора в село Дяково

„Ще ликвидирам фермата, след като продам животните. Не съм получавал субсидия, тъй като изискванията са много високи. Изнемогвам, общо взето. Доста фермери в района не са получили тази година нищо и те са като мен”, коментира пред в. „Вяра” Клисарски.

Служителят на помпената станция на язовир „Дяково” Георги Гьондерски

Той сподели още: „Много ми е мъчно за кравите, те са ми като семейство, но такава е политиката на държавата, родното млекопроизводство изчезва…” В същото време кравите бяха край бали слама, с която фермерът ги хранеше, а при гледката в очите му се появиха сълзи. „Много умни животни са, всичко разбират, неслучайно в Индия кравата е свещено животно, но по-скоро ние сме тъмна Индия”, допълни Клисарски.

Фермата на Клисарски е с ограда близо до селския път

Той каза, че фермата му е създадена още през 90-те години. „За да взема субсидия, трябва да отговарям на изискванията. С прости думи – трябва да си продам кравите, за да взема кредит от банка и да направя големи сгради за кравеферма. Като направя сградите, ще ми тежи кредит за изплащане и ако някоя банка се съгласи да ми даде още един кредит срещу сградите, ще си купя крави. Това е един омагьосан кръг, а аз вече остарявам и си меря силите. Изкупната цена на мандрите е 0,35 ст. за литър мляко. Това е убийствено за мен”, сподели Клисарски.

Дяковското семейство Соня и Петър Кралеви също взеха отношение по проблема: „Възмутени сме, че се дават субсидии на хора, като на този стопаниин, чиито коне бяха изоставени на произвола на съдбата в Осоговската планина. Фермери, които ги е грижа за животните, пък не отговарят на изискванията. Родните ни производители загиват. Както е тръгнало, ще остане в историята българското краве кисело мляко, ще го правят от мляко от чужбина, натам отиваме”, каза Соня Кралева.

Петър Кралев е ходил миналата седмица заедно с Клисарски за силаж в Радомир и сподели, че всяко лято помага на Атанас Клисарски да балира по 5000 бали слама за кравите.

Новината, че Клисарски си разпродава кравите, възмути и служителя на помпената станция Георги Гьондерски. „Добрите и почтени хора доникъде не стигнахме, преуспяха връзкарите, политиците и мафиотите”, категоричен бе Георги.