Гастарбайтери релаксираха в СПА хотел „Св. Никола” в Сандански: Приятелските семейства Джинджеви и Широви от Слащен си купиха апартаменти за по 118 000 евро за 13 г. гурбет в Испания, признаха: Няма да се върнем, печелим по 4000 евро на месец, до 15 г. в България няма да остане жива душа 

Рамзи от Истанбул – правият, е женен за красивата Мария от Радомир и двамата имат дъщеря Денис. От ляво надясно са Аксиния със съпруга си и Венцислав и Анахид Широви

 

  • Мустафа и Аксения Джинджеви и Венцислав и Анахид Широви си вдигнаха и по една 3-етажна къща в родното село, доволни са от кмета на Сатовча Арбен Мименов: Златен е
  •  Аксения хвърча 3 метра при инцидент с мощен мотор, жененият за радомирката Мария бригадир – Разми от Истанбул, й подари чудодейно арганово масло за зарастване на раните

Приятелските семейства от сатовчанското село Слащен – Мустафа и Аксения Джинджеви и Венцислав и Анахид Широви, които от 13 години живеят в Испания, се забавляваха страхотно със СПА процедури в емблематичния за Сандански хотел „Св. Никола”.


Аксиния претърпя инцидент с мотор.

„Масажи, хидровани, джакузита, страхотна кухня и невероятно обслужване – това е, с което България се доближава до Испания, но никога няма да се върнем тук”, категорични бяха двете семейства. Съдбата ги е свързала още от деца и поддържат приятелски отношения през целия си житейски път. Родени са в Сатовча, осъпружили са се в Сатовча и липсата на работа ги е завела в Испания. Тудовият пазар на Испания е отворен за български работници, изобщо не е необходимо да получават разрешение за работа там, нужно е само да се говори малко испански, категорични са двете семейства.


Арбен Мименов

„С приятеля ни Венцислав работим като строители, а съпругите ни работят два пъти повече от нас, като чистят домове. И на него, и на мен се родиха дъщери. Децата ни са щастливи в Испания, ходят с радост на училище, докато тук в класните стаи е пълен ад. Предметите са занимателни, общината предлага всякакви забавления – курсове по танци, песни, рисуване, всякакъв вид спорт. Първоначално живеехме на квартира. Наехме си апартаменти. Ако е двустаен, цената му е около 500 евро на месец. Цената не е малка, затова решихме да си купим собствени апартаменти. Живеем във Витория. Когато имаш добро възнаграждение, не е проблем да изтеглиш кредит. Жените ни получават по 2000 евро на месец и ние докарваме толкова”, разкри Мустафа Джинджев. И двете семейства си купихме апартаменти в съседство, ново строителство, на 6 г. Красиво обзаведени и стойността им е по-малка от тези в София – 118 000 евро. Всеки месец изплащаме по кредита по около 400 евро. Живеем в тях около година и половина. Храната през последната година поскъпна, но токът е изключително евтин. На месец е не по-вече от 30 евро. Таксите за битови отпадъци са изключително ниски – за цяла години 50 евро. Боклукът се събира всяка сутрин. Има си специален канал за всеки блок. Коша го пускаш навън, а там всяка сутрин от специален контейнер го иззема фирмата, отговаряща за чистота. В детските ясли, детските градини посещението е доброволно и безплатно. Началното и средното образование са задължителни, учебниците са скъпи, но много интересни”, добави Венцислав Широв.

Джинджеви и Широви са успели да си вдигнат по една 3-етажна къща в село Слащен. „Селото ни е голямо, около 300 души, но в него реално живеят около 600 души, всички останали са зад граница. В момента гастарбайтерите са се върнали и са повече от жителите на Сандански. Иначе всички къщи са пусти, няма работа. Най-вероятно до 15-20 години няма да остане и един човек. България запустява, а Испания кипи от живот. Тук напрежението е огромно. Гордеем се, че лично познаваме кмета на Сатовча Арбен Мименов”, каза Венцислав Широв.

„Миналата седмица бях при него”,    добави Мустафа. „Поискахме с баща ми разрешение да оправим тротоара. Кметът е създал система – който бърза и не може да изчака графика на общината за ремонт на тротоара, може да получи бетон, плочки и всякакви материали и да го направи сам. Даде ни човекът всичко необходимо и ние с баща ми направихме повече от 20-30 кв.м от тротоара. Стана прекрасен. Мименов обеща да ни направи и мръсен канал. Държи на думата си. Всички в селото много го тачим. Като отидеш при него, се държи съвсем човешки и приятелски. Записва ти телефона, пита от какво имаш нужда… страхотен човек е, със страхотен характер. Неслучайно хората го преизбират. Успя да направи пожарна служба, спешен център. Чвекът обича и работата си, и хората. Рядко са такива градоначалници”, каза Мустафа.

Съпругите на двамата са вечно усмихнати. Аксиния дойде с големи рани, но много щастлива от обстановката в хотел „Св. Никола” в Сандански. Успя да се накисне до кръста в джакузито, тъй като беше олюпила и двете си ръце. „Обичам яки мотори. Метнах се на нашия на село и на един завой поднесе и хвърчах 3 метра пред него”, разказа препятствията си с мотора Аксиния. Местинят лекар от Спешния център превързал и двете й ръце, като я накиснал здраво с йод и мехлеми. На помощ на Аксиния се притече и бригадирът на строителна бригада Рамзи от Истанбул. Той е женен за радомирката Мария, като двамата имат прекрасна дъщеря – Денис. Рамзи също беше довел хубавото си семейство на почивка в „Св. Никола”. Той подари на Аксиния вълшебен еликсир от Мароко. „Това е арган. Специално масло, от което зараства всяка рана и изглажда всяка бръчка по лицето. Целият ни род ни казват – ама вие не остарявате. Тайната е в шишенцето”, каза Рамзи и подари цялото количество на Аксиния.