Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияГЕРБ даде ”Цанков камък” на Цацаров и чака отговор от Нинова

ГЕРБ даде ”Цанков камък” на Цацаров и чака отговор от Нинова

 

Инвестицията за съоръжението е толкова голяма, че не може да бъде възвърната за стотици години, смята депутатът Десислава Атанасова

 

ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството и финансирането на проекта „Цанков камък”.

Депутатите Десислава Атанасова и Александър Ненков занесоха в Съдебната палата папка с документи, след като още в петък от управляващата партия заявиха, че ще сезират главния прокурор Сотир Цацаров след информацията, че чашата на язовира се е напукала.

Пред журналисти Атанасова обясни, че инвестицията за съоръжението е толкова голяма, че не може да бъде възвърната за стотици години.

“Въпреки това седем години след построяването му са налице пропуквания и се налага ремонтът му, тъй като може да се окаже, че е опасен за населението с оглед на вместимост, спуканата чашка или пропускливостта на мембраната и т.н. Считаме, че главният прокурор и подчинените му прокуратури имат подробна експертиза. Трябва да се вземат и становищата на редица експерти и се надяваме, че съвсем скоро цялото ни общество ще разбере дали този проект, струващ над 1 милиард лева, е бил необходим и дали с оглед на неговата поддръжка и експлоатация ще са необходими още средства“, допълни тя.

Атанасова цитира данни, според които нормата на възвръщаемост на проекта е отрицателна и обществото трябва да разбере дали този проект му е бил необходим с оглед цената.

Тя подчерта, че по времето, когато този проект е реализиран, управлява правителство на Тройната коалиция с министър на енергетиката Румен Овчаров и зам.-министър Корнелия Нинова.

„Считам, че сега е моментът и г-жа Нинова не само да коментира създаването на антикорупционния орган, но и да даде становище дали този орган, както и да се ситуира той, би следвало да се занимава и с една такава сделка, какъвто е проектът „Цанков камък“, обърна се тя задочно към лидера на БСП.

 

Александър Ненков пък заяви, че проектът е поредното доказателство за нецелесъобразно изразходване на пари в ущърб на обществото. И даде за пример друг подобен проект – мина “Ораново”. Той припомни данни, според които приходите на “Цанков камък” годишно са около 10-15 милиона. “Тази година се очаква да не надхвърлят 10 млн. лв.”, каза още Ненков.

“При инвестиции от милиард и половина лева възвръщаемостта ще става бавно”, изтъкна депутатът.

Мотивът да се внесе този сигнал е, че се забелязва един рецидив, посочи Александър Ненков. По думите му именно хората, които говорят най-много за паралелна държава и Нинова в частност, са примери за “не паралелна държава, а за явен принцип по какъв начин нецелесъобразно се разходват немалко средства.

Ненков даде пример и с други проекти, които са за милиарди”.

“Тук не става въпрос за суджуци, не става въпрос за някоя сделка в НДК или за ремонт. Тук става въпрос за милиарди лева, които идват от данъкоплатците”, подчерта Ненков.

 

БСП: Срещу кого внасят този сигнал?

 

Не ми става ясно от ГЕРБ срещу кого внасят сигнала за „Цанков камък“, коментира междувременно заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция на партията. Според него всички нередности трябва да бъдат внасяни в прокуратурата, която е за това – да проверява.

“Стана ясно обаче, че нямаме проблем с техническите характеристики на хидротехническите съоръжения. По договор е ясно, че на 6-ата година язовирът трябва да се източи и да се огледа дъното. НЕК е обявило обществена поръчка за под 100 хил. лв. Представете си това огромно съоръжение и обществена поръчка за под 100 хил. лв. за пукнатини. Ремонтът на един плувен басейн е три пъти повече. Всичко останало защо се прави, питайте колегите от ГЕРБ”, допълни Добрев.

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular