ГЕРБ и ДПС си размениха остри реплики за Възродителния процес, новите активни борци, правата и свободите

Движението поиска да се разшири кръгът на репресираните лица

 

ГЕРБ и ДПС си отправиха остри реплики на тема Възродителен процес, активни борци, права и свободи. Повод стана предложението на депутати от движението да се разшири кръгът на репресираните лица с онези, срещу които няма присъди и не са били в затвора, но са пострадали по време на мирни протести срещу комунистическия режим. А помощта да бъде и за техните наследници.

ГЕРБ се противопоставиха на идеята да се създават нови активни борци, и то сред хората, които са се борили с подобни практики. Мнозинството в парламента отхвърли предложението.

“Тези хора са търсели своите права и са протестирали против практиките на тоталитарния режим. Да не се опитваме да ги връщаме на гърба на хората, които са протестирали. Обществото не е забравило активните борци и правата и пенсиите, които са ги получавали”, обяви Красимир Велчев от ГЕРБ. Той допълни и че ДПС е създадено и благодарение на тези хора.

“Вашата партийна субсидия не е малка, помогнете им, както помагаме ние на нашите хора”, каза Велчев. Той припомни и целувката между лидерите на ДПС и БСП на Орлов мост, когато Сергей Станишев се извини на Лютви Местан за Възродителния процес.

“Хората не са забравили целувките на Орлов мост, нали се целуваха вашите лидери и си простиха, а сега българският народ да плаща, защото има нещо недоизказано”, възмути се още Велчев.

От ДПС отвърнаха, че са част от националната сигурност на страната.

“Опитваме се да ви го кажем, вие подценявате ДПС, подценявате общността, която се опитва да се държи като истинска част от нацията”, каза Ерджан Ебатин.

В спора се включиха и патриотите. Искрен Веселинов попита защо като се борят за права, не са подкрепили декларацията на патриотите в подкрепа на жертвите на арменския геноцид.

“Не бива да се забравя, че когато се говори за права, и ние ходим на паметника на жертвите на терористите на гара Буново”, каза и Петър Петров от патриотичната коалиция. Той обвини ДПС, че подкрепя терористи.

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски също припомни извинението за Възродителния процес, което БСП даде на ДПС.

“Смущава ме, че тук говорим за репресирани и жертви, но ако върнем историята назад, ще видим депесарски шут, от който изхвърча първото демократично правителство, станахте и коалиционни партньори репресираните с репресиращите. Това е необяснима симбиоза”, каза още той.