ГЕРБ поздрави първолаците с цитат на Стив Джобс, от опозицията поискаха преглед на учебните програми и планове

 

Часове преди първия учебен ден депутатите откриха парламента с анализ на състоянието на българското образование. ГЕРБ потвърди обещанието си, че ще се бори да няма деца, които да не са в класните стаи и че ще намали бюрокрацията в училището.

Председателката на комисията по образование Милена Дамянова беше категорична, че в България 15 септември не просто се отбелязва, а се празнува. Тя започна изявлението си с цитат на Стив Джобс за неговата начална учителка. „От нея съм научил повече, отколкото от всеки друг учител. Ако не беше тя, сигурно щях да свърша в затвора”. Това казва Стив Джобс за учителката си в четвърти клас Аймоджийн Хил”, каза Дамянова и добави: “Сигурно някои от вас се питат защо цитирам чужди успешни примери… Толкова ли си нямаме наши, та и за 15 септември да не ги споменем…

Нали знаете, в училище стените и витрините, на които са окачени снимки, грамоти и спомени за най-най-видните ученици. Това са само част от успешните ни примери. Във всяко българско училище. От всяко време.

Всеки един от нас има своите учители, които са го „научили повече от всеки друг”. В образованието голямата цел са действията. Затова ГЕРБ обещахме и изпълняваме управленския си ангажимент”.

„Знанието е това, пред което българинът винаги се е прекланял и е вярвал, че ще му донесе просперитет”, допълни Дамянова. Тя призова да няма политически популизъм по темата за образованието и подчерта, че опозицията използва темата, за да покаже “уж грижа за обществото”.

И опозицията се включи в анализа. Учебната 2017/2018 година ще започне с недостиг на 3000 учители и назначени 1000 неправоспособни, беше категорична депутатът от БСП Ирена Анастасова. Тя попита как училищата ще подготвят учебната година при наредби, които са като плаващи пясъци и посочи като проблеми закриването на училища и Закона за училищното образование.

„Необходим е преглед на учебните програми и планове, с цел отстраняване на проблемите. Училището продължава да възпроизвежда социално неравенство. Броят на напусналите учебната система е висок. През миналата учебна година 8% от набора не се е записал в 1. клас, почти 20% – в 5. клас”, отбеляза тя.

“За да има успех, трябва да се преодолее бедността, а България е на едно от първите места в Европа по детска бедност”, смятат още от левицата.

С декларация по темата образование излязоха и от ДПС. В 21. век образованието ще изиграе най-съществената роля за бъдещото развитие. Това заяви Ерол Мехмед в декларация от името на ПГ на ДПС.

„В 21. век образованието ще изиграе най-съществената роля за бъдещото развитие, но образованието не е само обучението в училище, придобиването на знания и умения в дома и семейството е част от този процес. То включва и опита на предишното поколение, на ценностите на предците ни, с които проглеждаме света“, анализира депутатът Мехмед Ерол. Той обаче попита готов ли е българският учител да изостави наизустените уроци и да види образованието през погледа на все по-глобалния и информационен свят.