ГЕРБ съветничката Гергана Виделова би тревога: Кметът Крум Маринов оставя пенсионерите в Бобошево без клубове, общината спира издръжката им

Гергана Виделова

Готвените промени предвиждат клубовете да се самофинансират, при тези ниски пенсии никой няма да остане, категорична е Виделова

Хората питат къде са предвидените 15 000 лв. за ремонт на клуба в Бобошево и 12 000 лв. в Усойка

 

Възрастни хора от Бобошево са на път да останат без клубовете си заради промени в Наредбата за организацията и дейността на клубовете на пенсионера в Бобошево, които ще доведат до закриване на тези клубове. За това алармира общинската съветничка от ГЕРБ Гергана Виделова, която е подкрепяна от възрастните хора, членуващи в клубовете, и част от колегите си в местния парламент. Промените, подготвяни от администрацията на кмета Крум Маринов, са коментирани на обществено обсъждане на проекта за изменение и допълнение  на разпоредбата, който регламентира работата на клубовете и е внесен в бобошевския минипарламент от общинската съветничка от БСП Лиляна Плачийска.

Крум Маринов

Проектът предвижда няколко изменения, първото от които е документът да се преименува на Наредба за организацията и дейността на клубовете на пенсионера и хората с увреждания в община Бобошево. Промените предвиждат общината да спре издръжата на клубовете и те да се самофинансират, като използват средствата от членския внос.

„При ниските пенсии хората ще напуснат и клубовете ще се самозакрият. Общината е длъжна да продължи да ги финансира. Досегашната наредба трябва да си остане”, категорична е Виделова.

Пенсионерите негодуват, че въпреки заложените в тазгодишния общински бюджет средства за ремонти на клубовете в Бобошево и Усойка средства не са отпуснати. „За ремонт на клуба в Бобшево са предвидени 15 000 лв., а за Усойка – 12 000. Парите обаче не са предоставени и ремонтите не са и започвали. Хората питат защо, но от общинската администрация не присъстваха на общественото обсъждане и нямаше кой да даде отговор на въпросите. Пенсионерите са убедени, че измененията ще унищожат клубовете. Те ще присъстват на заседанието на Общинския съвет, който ще разгледа промените на заседание на 28 септември. Хората са много разтревожени и очакват с нетърпение решението на съветниците, от което зависи дали клубовете ще се съхранят. Това са единствените места, където пенсионерите могат да се съберат”, каза Гергана Виделова.

Стана ясно, че в общината има 3 клуба – в Бобошево, Слатино и Усойка, като последният е новоучреден и не функционира. В 3-те клуба членуват над 100 човека, 61 от които в общинския център. Досега членуващите в клуба в Бобошево са плащали по 3 лв. Присъствалите на общественото обсъждане 15 представители на клубовете са заявили, че не са съгласни с промените.