Гръм и трясък! Земетресение от 3,5 по Рихтер стресира перничани, кметът Церовска: 2 минути след това в общината вече е имаше 20 обаждания, няма пострадали

Земетресението не е силно, но в Перник се чул гърмеж, това е травмиращо, заяви сеизмологът от БАН Благовеста Бабачкова

 

Перничани изтръпнаха от новото земетресение, разлюляло Пернишко 5 години след кошмарната нощ на 22 май, когато земята се люшна с магнитуд 5,8 по Рихтер и стотици домакинства останаха без покрив. Природата отново се разбуни и събуди миньорския град с мощно боботене и последвал трус. Регистрираният трус е 3,5 по Рихтер и изплаши мнозина.

Баба Траянка

Люлеенето е било усетено и по високите етажи на част от сградите в столицата. По данни на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН трусът е регистриран в 4,53 часа с дълбочина 15,3 км, с епицентър на 7 км от Перник, около град Батановци. “Няма пострадали перничани и сгради, обстановката е спокойна, нека запазим самообладание”, призова веднага кметът на общината Вяра Церовска. По данни на дежурния екип в община Перник също няма сигнали за пострадали хора. Две минути след земетресението в Перник на дежурния телефон в общината вече е имало 20 обаждания. Това разказа кметицата на Перник Вяра Церовска, която също усетила труса в 5 часа и се обадила да провери каква е ситуацията в 5.02 часа.
“Земетресението не е силно, но в Перник се е чул гърмеж. Това е травмиращо, но не е необичайно”, заяви и дежурният сеизмолог в БАН Благовеста Бабачкова. Според нея трусът не е признак за тревожни тенденции. Земетресението обаче подпали социалната мрежа. Онези, които са го усетили, коментират, че е било като гръм по време на дъжд. Силен тътен, кратък, но страшен – твърдят хората, събудени малко преди пет.