Ивайло Ранов от Новоселяне: Бившият председател на ППЗК „Васил Левски” Михаил Ранчев е укрил 30 тона жито, от Областна дирекция „Земеделие” в Кюстендил установиха разлика в декларирания добив и наличното зърно

Ивайло Ранов

За 10 г. кооперацията е получила 800 000 лв. от субсидия и зърно, но Ранчев не даде 300 лв. за събора на селото и хората го намразиха

„Бившият председател на ППЗК „Васил Левски” в село Новоселяне Михаил Ранчев е укрил 30 тона жито. Знаехме, че зърното е 151 тона, старият председател е заявил толкова, но в петък (07.10.) дойдоха на проверка от Областна дирекция „Земеделие” – Кюстендил, измериха зърното с лазери и установиха, че е 181 тона. Тези 30 тона бившият управител е искал да скрие и продаде без фактури. Той е раздавал рента след 22 август, след като правомощията му бяха отнети и само на документи се водеше председател. За резултатите от проверката има 2 констативни протокола.” Това заяви новият председател на кооперацията Ивайло Ранов, който коментира информация във в. „Вяра”, изнесена от членуващия в кооперацията дупничанин Любомир Стефанов. Стефанов оповести, че новите шефове на кооперацията са запечатали склада с около 80 тона жито за рента. Ранов представи констативен протокол от проверката и допълни, че кооперацията ще понесе 9 000 лв. щети.

Ранов обясни, че рентата се раздава от 6 октомври (петък). “По устав ръководството трябва да раздаде рентата до края на годината. Ние я раздаваме от петък. Работното време е в петък от 12,30 до 16,30, събота и неделя – от 8,00 до 16,00. Назначена е домакинка – Надка Цинцарска, на 4 часа и работи общо 20 часа седмично. В събота и неделя са раздадени около 12 тона жито, член-кооператорите са между 150 и 160. Над 20 човека са си взели рентата, даваме по 50 кг на декар. За сеитба са подготвени 600 дка – всичките, напролет ще сеем и слънчоглед, но още не сме подготвили терените”, каза председателят в отговор на поставени въпроси.

Ивайло Ранов беше категоричен, че с нищо не е навредил на кооперацията, която оглавява от близо 2 месеца, след 18-годишното управление на Михаил Ранчев.

„В твърденията на г-н Стефанов няма нищо вярно. Включително и това, че счетоводителка на кооперацията е Стефка Янкова. От март месец счетоводителка е Василка Борисова. Миналия месец в сметката имаше 640 лв., а не, както твърди г-н Стефанов, 12 000 лв. Имам спесимен в банката и съм проверил, Стефанов няма как да провери това нещо. Казва обаче, че в банковата сметка на кооперацията са 12 000 лв., 8 000 от които печалба, а другите 4 000 – останали от 2015 г.. Не знам откъде е взел тези данни”, отбеляза Ранов.

Във връзка с казаното от Стефанов за техниката на кооперацията Ранов посочи: „Тракторът не е 26 000 лв., струва 50 000. Беше купен преди 5 г., по времето на Михаил Ранчев, и е платен веднага, парите са преведени по банков път, не е лизингов, както твърди Стефанов. Вярно е, че тракторите стоят в двора ми. Откакто е купен, вече 5-а година, тоя трактор е в нашия двор, както и още един стар трактор ЮМЗ. У нас са, защото в бившия селскостопански двор няма къде да се държат. Там ще се разграбят. Цялото село го знае това. Складовете в бившия селскостопански двор на селото са за зърно и там не може да се остави техника. Нека Стефанов да пита Михаил Ранчев защо тракторите са при нас. Това е решение на стария Управителен съвет (УС). Аз мога да ги откарам в бившия стопански двор, но няма да нося отговорност, ако изчезне нещо. Нося отговорност, докато тракторите са при нас. Валентин Стоянов, който е споменат в публикацията, има 3 трактора, лично негови, за какво му е трактор на кооперацията?!”

Новият председател допълни: „Тракторът на Валентин Стоянов, други два трактора на още един човек и тракторът на кооперацията ораха на кооперацията, за да свършим работата, защото нямаме време. Пари не са вземали хората, няма и да вземат за тази работа, получават само горивото, като после аз като засея, ще отида да им помагам. Връщам си услугата, друго нищо, защото пари няма и не можем да им платим. Продали сме 50 тона зърно, взели сме 12 750 лв., които са за сеитба, от тях трябва да останат и за заплати – на мен като председател, на счетоводителката и на домакинката, която сме назначили, за препарат за зърното. По сметката това е влязло от зърното, други постъпления няма”.

Председателят уточни, че кооперацията дължи 1 800 лв. за ремонт на трактора, извършен от великотърновска фирма по времето на управлението на експредседателя. „Старият председател е отказал да плати за ремонта на скоростната кутия, направен през 2014 г. Сумата е 1 800 лв, които ще трябва да платим ние”, отбеляза Ранов.

Ранов не е съгласен и с твърдението, че новите управници на кооперацията се опитват да я присвоят, подчерта: „Стефанов казва, че бил извикан като експерт на събранието. Никой не го е канил като експерт на събранието, поне аз не знам някой да го е викал като експерт на събранието. Кооперацията не се казва ТПК, а ППЗК. Казва, че се представяме за ангели спасители на кооперацията, а искаме да се докопаме до кокала. До кой кокал да се докопаме? Той искаше да стане председател и оттам тръгна целият проблем. Защо застава срещу мен, нещо да съм му взел, нещо да съм откраднал?”

Новият председател поясни, че не е вярно и това, че Михаил Ранчев е сменен на събрание през м. август. „Михаил Ранчев е сменен на 16 септември, тогава беше изборното събрание. На 22 август имаше събрание на УС и присъстваха член-кооператори, за да бъдат запознати със случая. Решенията на 22-ри са взети от УС и Контролния съвет (КС). Дневният ред имаше само 1 точка – избор на ново ръководство и за целта се освобождава старото. Избран е нов УС, нов КС и нов председател. На събранието присъстваха 48 човека от 150 души. Поради липса на кворум се изчака един час, събранието почна един час по-късно, проведе се законно. На предишни събрания, когато е избиран Ранчев, имаше по 10-15 човека, УС и двама-трима член-кооператори”, обясни Ранов.

Според него конфликтът възникнал заради отказ на досегашния председател да отпусне 300 лв. за провеждане на събора в селото.

„Проблемите тръгнаха на 15 август, на празника на св. Богородица, защото поискахме от Ранчев пари за събора. Във всяко село кооперацията подпомага. На събранието всички от УС и КС гласуваха да даде 300 лв. за събора. Той стана и каза: „Нема да ви дам пари, немам пари. Миналата година дадох, изядохте ли овците, изядохте ги. Ядохте ли, сръце ви яде, тая година нема”. Цялото село го намрази заради това, хората не искат да го гледат. Ти да кажеш на цело село „сръце ви яде”, наникъде не иде. Съборът пак се проведе, намериха се спонсори, но оттам тръгна, че няма пари кооперацията. А допреди 2 г. тя получаваше по 50 000 лв. субсидия, по 20-25- до 30 000 лв. от добито зърно 80 000 на година, за 10 години са 800 000 лв. Вярно, има разходи за торове, препарати, гориво, но са 10 г. откакто взима субсидии тая кооперация. Не се връзват нещата”, разкри новоизбраният председател.

За запечатването и разбиването на склада за зърно Ивайло Ранов каза: „Складовете са запечатани на 22 август с решение на стария УС. Има протокол, в който пише, че се затварят складовете, с 5 човека комисия. Има съставен протокол и за отварянето на складовете. След като излезе регистрацията на новото ръководство, на 27 септември имаше събрание на новия УС и се взе решение да отворим складовете. Нямаше как да чакаме повече, ние трябва да сеем. Г-н Ранчев беше уведомен лично от мен в присъствието на двама свидетели да дойде, ключовете бяха в него, за да не разбиваме. Искахме да даде документите, да приемем като хората и да спрем да се караме. Той отказа. Аз съм му представил удостоверението от търговския регистър, от Агенцията по вписванията. Той го прочете, но каза, че ние сме незаконни и няма да отвори. Ние ходихме в полицията, в прокуратурата. Те казаха: „Искате ключ от собствената си къща. Вие сте новото ръководство и трябва да си работите. Така и направихме, събрахме се 6 човека от новия УС и КС – аз като председател, Надка Цинцарска, Василка Георгиева, Иван Минички, Иван Симеонов и Йордан Цинцарски, които отвориха склада. Описахме инвентар, всичко е в протокола. Не виждам нищо незаконно, имаме си регистрация. Ранчев взимаше сам решенията, за него нямаше УС и КС, 18 г. е председател”, заяви Ранов.

На въпроса кооперацията получава ли субсидии, Ивайло Ранов отговори: „Сега трябва да започнат да превеждат, през декември, януари”.

Както писахме в броя от 4 октомври, Любомир Стефанов алармира, че Ивайло Ранов, който досега е работил като тракторист в кооперацията в бобовдолското село, е избран за председател и с останалите от новото ръководство се готвят за присвояване. Това провокира недоволството на Ранов и други хора, свързани със селото и кооперацията, които звъняха, за да опровергаят твърденията на Стефанов. Редакцията е готова да публикува становищата на всички споменати страни.