Избран концесионер на плаж предлага по 1 ст. за чадър и за шезлонг, Министерството на туризма плаши с проверка на процедурата

 

След проведен конкурс правителството определи „Палм Инвест“ ЕООД за концесионер на морския плаж „Бургас-север“.

Цена от 1 стoтинка за чадър и също толкова за шезлонг (без ДДС) в зоната за платени плажни принадлежности е предложила фирмата “Палм Инвест“.

Източници от правителството коментираха, че ако решението не се обжалва в срок, Министерството на туризма ще назначи проверка на процедурата за концесия.

По-рано вчера вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че е много по-изгодно плажът да се дава под наем, а и спечелилата фирма не е предложила най-добрата ценова оферта. В отговор министър Ангелкова е поела ангажимент да сезира и Агенцията за Държавен финансов контрол.

Договорът за концесия е за 20 години, като през това време концесионерът се задължава да извърши инвестиции в размер на 90 000 лв. без ДДС за всяка година от срока на концесията.

Фирмата отговаря за организация на целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж и за стратегия за развитие и популяризация, включително спортно-развлекателна и друга дейност. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Размерът на концесионното плащане за всяка година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане в размер на 7,03 на сто.

Концесионният договор влиза в сила от 1 януари 2018 г.