Кабинетът обяви в доклад, че възприема Русия като заплаха, бурни реакции в НС

Увеличават се опитите за разширяване на влиянието на Русия, смятат министрите.

 

Груба грешка, отсече Антон Кутев от БСП. Това са натовски глупости, реши патриотът проф. Станислав Станилов

Българското правителство разглежда Русия като една от основните външнополитически заплахи. Това става ясно от доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г.

Докладът бе приет от правителството и е изпратен за разглеждане и гласуване в Народното събрание.

“Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в региона на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности. Към това се добавят и продължаващите конфликти в периферията на Европейския континент и съседните региони, които се превръщат в източници на трайна нестабилност и сигурност”, посочва документът, подписан от министрите и лично от премиера Бойко Борисов.

В доклада се казва още, че “интензивното усилване и модернизация на руските военни способности на територията на незаконно анексирания Кримски полуостров, продължаващите действия за неговото интегриране в икономиката, социалния и политическия живот на Русия, както и разширеният излаз на тази страна от акваторията на Черно море, вкл. до енергийните залежи в него, продължиха да водят до трайно нарушаване на геостратегическия и военния баланс в Черноморския регион”.

В документа пише, че за задълбочаване на кризата в отношенията между Русия от една страна и ЕС и НАТО от друга спомагали интензивните опити на Русия за възстановяване и разширяване на сферите на влияние. Твърди се, че това става дори чрез “действия във военната, икономическата и културната сфера, представяни в някои от случаите като равноправно и взаимно изгодно сътрудничество и дори помощ за защита на националната идентичност и суверенитет”.

Като други рискове за националната сигурност през 2016 г. са отбелязани продължаващите и нововъзникващи претенции на съседни държави за наличие на несъществуващи в България малцинства.

Като опасност се сочат продължаващите бойни действия в Сирия, както и предизвиканите от нея, Афганистан и някои страни от Африка бежански и миграционен натиск към ЕС. Според доклада “най-същественият риск е възможността за инфилтрация на екстремистки клетки, за което свидетелстват атентатите във Франция, Германия, Белгия и други европейски държави през 2016 г.”.

Депутати от различни партии сблъскаха позиция по темата заплаха ли е Русия за националната сигурност на България, както се твърди в правителствен доклад.

“Ние сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена, но може би повече се вади като контекст от написаното, отколкото от цялото формулиране на текстовете. Разбира се, че в доклада има за анексирането на Крим, разбира се, че има за изострените отношения между ЕС и Русия, Русия и НАТО, разбира се, че се говори за тази информационна война, която се води, а тя винаги е свързана и с предпоставките за много фалшиви новини”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той подчерта, че всички сме свидетели на това, което се “случи и на изборите в САЩ, и във Франция, не бяхме подминати и ние в България по време на президентската кампания”. По думите му тогава е имало много добре планирана кампания за дискредитирането на ЕС и “едва ли не, че той е вреден за България, както и стратегическото ни партньорство със САЩ е вредно за ЕС”.

Колегата му Антон Тодоров от ГЕРБ пък допълни: „Чудесен доклад, който най-накрая посочи един от големите проблеми на България – хибридната война. Мисля, че много от опитите за спекулации, че правителството не води последователна политика в тази посока, се изпаряват. Т.нар. кебапчийски котараци от старата десница трябва да знаят, че само с приказки не става. Става с реална политика, спиране на руските проекти в България и провеждане на политика в областта на националната сигурност, която работи и неутрализира опитите за дестабилизиране на България, а такива определено има“. По думите му Русия дестабилизира отношенията с България и опити за засилване на влиянието й има още от 2001 г., когато бяха изгонени трима руски дипломати. Той цитира доклади на чешките и македонските служби, че има опити за намеса от страна на Москва във вътрешните работи на тези държави, предаде “Фокус”.

“Не съм чул, нито сме коментирали, не знам доколко това е сериозно и истинско. Не знам за какво става дума и за какви заплахи, но явно, за да има такива изказвания, нещо ги притеснява. Ако има точни факти, това би помогнало да се коригират определени изказвания или действия на управляващите”, заяви пък зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев, който е и съпредседател на групата за приятелство с Русия в парламента, който наскоро беше на събора “Русофили”. По думите му трябва да правим разлика между държавата и народа на Русия.

“Когато говорим за русофилство, надали някой има предвид Путин, Горбачов, Брежнев или Сталин”, допълни той.

“Докладът е много откровен, засиленото военно присъствие на Русия в Черно море представлява несъмнено нещо тревожно”, каза пък Милен Михов от Обединени патриоти. Той смята, че изострените отношения между Русия и ЕС не може да не доведат до заплаха за националната сигурност и че Студената война се завръща.

“Това са натовски глупости”, каза обаче колегата му патриот проф. Станислав Станилов.

Очаквано, от БСП се обявиха против подобни констатации.

“Груба грешка”, каза пък Антон Кутев от БСП. Според него последните няколко правителства показват склонност към антируски настроения, а политиците трябва да говорят и английски, и руски, което не е отказ от евроатлантическите ценности.

Социалистът допълни, че не вярва докладът да доведе до усложняване на отношенията между двете държави.

“Но за пореден път ще покажем неадекватност”, подчерта Кутев.

“Въпреки че усилията за интеграция в ЕС и НАТО все още стимулират урегулирането на спорните въпроси да се извършва посредством международния диалог, екстремизмът нараства, а засилената националистическа риторика и прокламираните реваншистки идеи създават предпоставки за влошаване на регионалните отношения и за възраждане на екстремистки формации”, коментира пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Не знам защо това изречение убягва на колегите от другите парламентарни групи, а и медиите не го коментират, защото този въпрос изключително зависи от нас и се решава вътре в България”, посочи Карадайъ.