Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияКаракачанов праща армия на границата

Каракачанов праща армия на границата

Военният министър Красимир Каракачанов ще използва армията ни за охрана на границата с Турция, откъдето всеки ден влизат нелегални мигранти.

Границата ще бъде разделена на 5 участъка, които ще се охраняват от общо 600 души, разделени на добре въоръжени и обучени групи от специалните части.

Това заявява военният министър Красимир Каракачанов в остро интервю срещу бежанците, дадено за вестник “Ди Велт”, което разбуни духовете в Германия.

Изявлението му е странно на фона на постоянните хвалби на управляващите, че миграционният поток е спрян. Според последната статистика на МВР от 3 до 10 август у нас са влезли само 6-ма души. От началото на годината броят им е едва 510.

“Практиката показва, че военните са много по-ефективни от полицаите. Освен това е много трудно да осигурим достатъчно гранични полицаи”, казва Красимир Каракачанов.

През март на границата имаше около 200 военни, плюс отделно от тях командировани полицаи. Досега военните по-скоро помагаха на МВР с техника и логистика и нямаха право на въоръжени акции, за да не предизвикват напрежение у съседите. Самата охрана бе дадена изцяло на гранична полиция и командированите от страната полицаи. Не е ясно дали с изпращането на общо 600 военни ще се прекратят командировките на полицаи и какви задачи ще имат те. Според Каракачанов служителите на МО ще са въоръжени и това отново поставя въпроса каква ще е реакцията на Турция.

От интервюто му става ясно, че България планира да засили видеонаблюдението на границата с камери за нощно виждане и дронове. Каракачанов отправя остри критики към ЕС и НАТО и настоява те да пратят военни сили в Гърция и Италия, за да спрат наплива на мигранти оттам.

“В Италия и Гърция трябва да разположим войски на НАТО и ЕС и при нужда да защитаваме външните граници на ЕС и с военна сила. Не можем да допускаме повече масовото нелегално преминаване на границите на Европа”, категорично заявява Каракачанов.

Според Каракачанов по-голямата част от хората, които идват в Европа през Средиземно море, са икономически мигранти. “Те не търсят закрила за живота си, а просто искат да живеят в богатия Запад”, коментира той.

Антибежанската реторика предизвика възмущение в Германия, съобщи “Дойче веле”.

Правозащитната организация Рro Asyl е разкритикувала остро плановете на Каракачанов. “Това би било грубо нарушение на международното право и на човешките права”, е цитиран да казва председателят на Рro Asyl Гюнтер Буркхард. Той припомня, че Европейският съюз се е задължил да закриля бежанците, и твърди, че сегашната политика на страните, членки на ЕС, “за възпиране на бежанците” е в нарушение на човешките права. “Сега”

 

RELATED ARTICLES

Most Popular