Saturday, May 25, 2024
HomeНовиниБългарияКС уважи ГЕРБ, ще мъдри по Истанбулската конвенция

КС уважи ГЕРБ, ще мъдри по Истанбулската конвенция

 Ратификацията й е временно отложена, но подписът ни стои

 

Конституционният съд единодушно реши да образува дело за Истанбулската конвенция. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Искането е подписано от 75 народни представители от ГЕРБ и е придружено от постъпилите в парламента положителни и отрицателни становища за документа. За докладчик по делото е определен съдия Анастас Анастасов.

Конституционните съдии са задължили Министерския съвет да им предостави решението на кабинета за оттегляне на проекта за ратификация на конвенцията, както и превода на документа, с който министрите разполагат.

След като получат становищата на държавни институции, представители на съдебната власт, университетски преподаватели и неправителствени организации, конституционните съдии ще преценят дали документът съответства на Конституцията. Според запознати еднозначен отговор на въпроса е възможно да бъде даден преди началото на лятната съдебна ваканция, твърди БНР.

Заради полюсните позиции към документа, включително и в управляващата коалиция, ГЕРБ прецени, че само Конституционният съд може да даде най-обективната правна експертиза влиза ли той в противоречие с основния закон.

Към искането депутатите са приложили и преписката за ратификацията в Народното събрание и осем доклада, написани през последните 4 години, с анализ и оценка на възможностите за прилагането на конвенцията в българското право.

Междувременно обаче Министерският съвет изтегли проекта за ратификацията на Истанбулската конвенция, за да даде път на спокойно обществено обсъждане. Именно този развой постави Конституционния съд в деликатната ситуация да прецени дали това оттегляне може да е основание да не се образува дело, или не.

Юристи смятат, че макар ратификацията да е временно отложена, подписът на България под конвенцията остава.

 

Снимка

За докладчик по делото е определен съдия Анастас Анастасов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular