Идва пик на кърлежите, откриха бруцелоза в България

„Не купувайте незаконно евтини животни от Гърция, Македония и Сърбия”, призова българските животновъди проф. Кантарджиев

Пикът на заболяванията, които пренасят кърлежите, обикновено е краят на лятото, защото е инкубационен период”, предупреди в „Здравей, България” по NOVA професор Тодор Кантарджиев.

„Задължително след излет трябва да се проверява. Махне ли се рано кърлежът, рискът от инфекция е малък”, посочи Кантарджиев

По думите му висок процент от кърлежите в градинките, парковете и междублоковите пространства са заразени с някаква бактериална инфекция, в това число и лаймска болест.

„Моят съвет е махайки кърлежа да се вземе една или две дози антибиотик. За възрастните тетрациклинов антибиотик, а за деца макролит”, поясни професорът, като така се намалява рискът от пренасяне на инфекция.

За тази година регистрираните случаи на лаймска болест в България са около 200 в сравнение със 180 за миналата година, по данни на Националния център по заразни болести, посочи Кантарджиев. Той подчерта, че това са само регистрираните, което означава, че реално заразените са няколко пъти повече.

Протичането на лаймската болест, т. нар. клинична картина, е същата като на сифилиса, коментира Кантарджиев. Преминава в три фази. Първата е кожна. Обикновено при лаймската болест се появява петно, което расте на мястото, ухапано от кърлежа.

Втората фаза на заболяването засяга вътрешните органи, а третата може да засегне мозъка. Други симптоми са температура и болки в ставите. Инкубационният период е 2-3 седмици. Заболяването е лечимо.

„Лошото в нашата страна по отношение на инфекциите е, че хората реагират или с паника, или с абсолютно неглижиране на проблема”, смята Кантарджиев.

Той предупреди, че в момента в съседна Турция и по специално в курортите около Анталия има епидемичен взрив на коксаки вирус, който се пренася най-често с мръсни ръце. Заболяването засяга храносмилателната система, като протича с диария, висока температура и са възможни обриви по ръцете и в устната кухина, особено при децата.

При един от около 200-300 заразени се стига до усложнения, засягащи сърдечно-съдовата система.

За да намалят риска хората трябва да поддържат добра хигиена, да си мият ръцете със сапун след отиване до тоалетна, да посещават само видимо чисти заведения и да пият проверена вода, посочи проф. Кантарджиев. Засега по българските курорти няма засечени случаи на коксаки вируси.