Кметът Камбитов: Финансирането за Пиринско във ВиК сектора е никакво! Отказът на община Кресна да влезе във водната асоциация остави 300 000 души без евросредства

Излиза, че ние със собствени средства трябва да изграждаме ВиК системата, каза кметът на Благоевград Атанас Камбитов
  • В Кресна има доказани загуби на вода над 67%, положението на довеждащия водопровод е катастрофално, каза областният Бисер Михайлов
  •  Решението за присъдениването на Петрич бе подкрепено със 100%

Финансирането за ВиК инфраструктура в Благоевградска област е никакво, въртим се в порочен кръг. Заради отказа на община Кресна да се присъедини към водната асоциация 300 000 души са лишени от възможността да ползват евросредства. Това коментира кметът на Благоевград Атанас Камбитов по време на извънредното Общо събрание на Асоциацията по ВиК – Благоевград. „Ние сме една от областите, която не можа да изпълни изискването за консолидация на Асоциацията по ВиК, затова и финансирането към нас е никакво.

Общото събрание на Асоциацията по ВиК – Благоевград прие промяна на границите на обособената територия, обслужвана от „ВиК” ЕООД – Благоевград чрез присъединяване на община Петрич

Дори и да се случи консолидация на асоциацията, разпределянето на европейските средства по програмите е на състезателен принцип и за областта е вече късно да се включи в надпреварата. За област Благоевград консолидацията на Асоциацията по ВиК и евросредствата вече са мираж, но изискването за консолидация е важно, защото иначе има много негативни последствия. В един момент се оказва, че се въртим в един порочен кръг и тепърва проблемите ще започнат да изскачат един по един“, подчерта д-р Камбитов. „Излиза, че ние със собствени средства трябва да изграждаме ВиК системата. Какво се променя в изходното положение? – нищо. Става по-зле. Ще отворя една скоба, не че се заяждам, но преди няколко седмици слушах кмета на община Кресна Николай Георгиев как във връзка с пожара в Пирин планина търси солидарност, тук обаче аршинът е двоен, защото именно заради отказа на тази община да се присъедини към асоциацията консолидация не се случи и 300 хил. човека останаха без възможността да полазват евросредства“, каза още д-р Камбитов. Той добави, че тази тема е обект на друг вид дискусия, но според него е важно да се знае, че към момента ситуацията в област Благоевград по отношение на ВиК сектора е доста сложна. „Всички общини – малки и големи, сме на един хал. Би било добре всички 4 области, които не са консолидирани в национален мащаб, да помислим за варианти за финансово подпомагане, за да може ние тези проблеми да ги решаваме, защото ние като общини и ВиК операторът сами по себе си няма как да се справим“, посочи д-р Камбитов.

По думите на д-р Атанас Камбитов случващото се в момента е един много сериозен проблем. „В този ред на мисли е добре да излезем с някаква обща позиция и на по-късен етап да излезем с нещо, което да е като механизъм за справяне с проблема“, заяви д-р Атанас Камбитов, пише фокус. От своя страна областният управител на Благоевград Бисер Михайлов коментира по темата, че бойкотът на община Кресна за довършване на консолидацията на територията на областта е довел до резултата, който имаме днес. „Преди година и два-три месеца след многократно провеждани разговори и срещи, срещи на ниво министри, фактът, че община Кресна отказа да се присъедини към ВиК асоциацията, води до тоталното ни лишаване до европейски средства. От тук насетне като принципал Министерството на регионалното развитие и благоустройството според мен правилния начин, по който трябва да се опитваме да действаме, е да търсим помощ и съдействие през националния бюджет за справяне със ситуациите, пред които сме изправени днес“, каза още Михайлов и допълни, че всъщност и община Кресна в момента е изправена пред сериозни проблеми по отношение на ВиК сектора.

„Положението в Кресна е такова, че има доказани загуби на вода в размер на над 67%. В момента положението на довеждащия водопровод е катастрофално“, посочи Бисер Михайлов.

Той подкрепи тезата на кмета Камбитов, че възможността област Благоевград да получава средства по европейски програми е минимална, но подчерта, че остава възможността да се търси начин за финансиране чрез националния бюджет.

От своя страна управителят на „ВиК“ ЕООД – Благоевград инж. Росица Димитрова изрази надежда, че всички кметове в асоциацията са на същото мнение по темата.

Общото събрание на Асоциацията по ВиК – Благоевград прие промяна на границите на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград чрез присъединяване на община Петрич. „Предвид писмо, постъпило от Министерството на регионалното развитие и благоустройството с указания да бъде прегласувано решението за присъединяване на община Петрич, на Общо събрание отново е необходимо да прегласуваме въпросното решение с цел да изпълним изискването за единодушие по отношение на промяната на обособената територия на ВиК оператора, с който имаме сключен договор“, каза още Бисер Михайлов. Той добави, че след присъединяването на община Петрич и до започване на дейностите по стопанисване, поддържане и предоставяне на ВиК услуги на потребителите на територията на община Петрич от „ВиК” ЕООД – Благоевград, същите ще продължават да се изпълняват от сега действащия ВиК оператор, който е ВиК – Петрич. Решението бе подкрепено със 100% от гласовете на членовете на асоциацията, която е формирана от общините Благоевград, Банско, Белица, Гърмен, Гоце Делчев, Разлог, Симитли, Сатовча, Струмяни, Якоруда и Хаджидимово.