Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: Свободата е избор! Свободата е и отговорност – наша към децата ни! Бог да ни пази

 

 

Хиляди жители и гости на Благоевград станаха част от вълнуващото отбелязване на 3 март. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов приветства присъстващите на площад „Македония“ и се обърна към всички българи със силни думи, припомняйки славни факти от подвига на героите, дали живота си за свободата. На сцената той излезе с две от децата на България, възпитаници на Центъра за личностно и творческо развитие за децата на Благоевград. „Честити 140 години свобода! Свобода не подарена, а платена. Платена с безмерна цена. Свобода, струваща кръвта на тези, които избраха саможертвата пред робството. Свободата е избор! Свободата е воля! Свободата е и отговорност – наша към децата ни! Бог да пази България!”, каза в словото си кметът на Благоевград д-р Камбитов.

 

Със звън на камбани в двора на църквата „Въведение Богородично“ започнаха честванията по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство. Отслужена бе панихида за загиналите. Тръгна и шествие от Съдебната палата с ученици, предвождано от Детския духов оркестър към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Двата лъча се събраха на площадното пространство пред паметника на Гоце Делчев. Димитър, Алекс, Михаела, Антон, Виктор припомниха славни моменти от живота и делото на националните герои. Те рецитираха едни от най-силните, патриотични и отличаващи се български стихотворения и силни думи отекнаха над площадното пространство. Финалът на честванията по повод 3 март беше поставен от емблемата на Пиринския край ансамбъл „Пирин“ и гайдарска формация.