Кметът на Дупница М. Чимев с призове “Златна монета” и “Златен печат”, монетата посвети на дупничани, пожела да ползва печата за хубави начинания

Актьорите Антон Радичев, Славчо Пеев и Петър Калчев връчиха наградите на призьорите в Дупница, отличени бяха училищните директорки Г. Ризова и В. Инкьова и хореографът В. Войнов

Обичаните от поколения българи актьори Антон Радичев, Славчо Пеев и Петър Калчев връчиха отличията “Златна монета” и “Златен печат” на призьорите в Дупница на тържество в салона на ОбДТ “Невена Коканова”. За принос в образованието с уникалните монети бяха уважени ПГ „Христо Ботев” и СУ „Св. Паисий Хилендарски”. Наградите се връчват от Съвета на европейската научна и културна общност и Клуба на българския културен и научен елит, а победителите се определят от 180-те носители на отличията – културни дейци, институции и личности с национален и международен авторитет. Директорките на двете учебни заведения Геновева Ризова и Виолета Инкьова благодариха на своите преподаватели за професионализма и отношението в работата си, обещавайки да бъдат “горди посланици на образованието”. Същото отличие получи и Воин Войнов, главен художествен ръководител на ФТА „Актавис”, за когото председателката на Съвета Росица Златанова отбеляза: “Емоционален, своенравен, истински стожер на културата, на българщината и пазител на същината, която се носи в думичката мир”.

Кметът на община Дупница инж. Методи Чимев пък получи “Златна монета” придружена със “Златен печат”, който е също със златно покритие, като с него реално могат да се подпечатват официални документи. Такъв златен печат е връчен на България при приемането й в ЕС и само определени градове имат възможността да го използват, наред с редовния юридически щамп. Той се връчва за съхранение на културата и историята, като от Съвета посочиха, че Дупница е един от първите градове възникнали на територията в Европа. “Не само да поздравя, а искам да благодаря на г-жа Инкьова, на г-жа Ризова и на г-н Войнов. Защото без хора като тях Дупница нямаше да бъде същата. Убеден съм, че и други наши съграждани заслужават отличията, затова тази “Златна монета”, която получавам, е за всички тях. Златния печат се надявам да го използвам често само за хубави начинания”, отбеляза инж.Чимев.

ОбДТ „Невена Коканова” също е носител на “Златен печат” за принос в българската култура. Преди церемонията беше представен спектакълът “Галактика на поколенията”, с участието на носители на отличието за култура – Антон Радичев, Славчо Пеев и Петър Калчев.