Кметът на пернишкия кв. „Църква” Румен Петров: 2000 души са на сух режим, подозирам, че голяма част от нашата вода се отклонява за луксозното селище Делта Хил

Снимки от срещата на кметовете

 

Пернишкият квартал „Църква” има страхотен проблем с водоснабдяването, положението е критично, алармира кметът на квартала Румен Петров на редовната среща на управниците в Пернишко. „Тази година не можем да се оплачем от природата. Язовирът е пълен, резервоарите също, а  при нас до вторите етажи на къщите вода не стига, чешмите са сухи и на по-ниски нива от четири месеца насам. Откакто съм кмет, съм изградил 19 водопровода, последните около 850 метра – преди две години. Новата водопроводна мрежа е 5-6 километра, а проблемът остава. 12 улици и около 2000 души са на сух режим, в големия жилищен квартал назрява недоволство и местните се заканват с протести”, не скри притесненията си кметът на „Църква”. Водоснабдяването на квартала е проблем, който трябва да бъде решен приоритетно, е категоричен Румен Петров. Според него той е породен от факта, че голяма част от водата, предназначена за църковчани, се отклонява за нуждите на съседните абонати от луксозното селище Делта Хил и за част от село Рударци.

В някои от малките населени места са нужни и нови съдове за смет. Показателен пример в това отношение е Витановци, където не достигат 11 контейнера, оплака се кметът Първан Симов.

Същевременно стана ясно, че общинската администрация в Перник започна приема на заявки за обектите, които трябва бъдат включени в програмата за капиталовите разходи за 2018 г. Миналата година заявките им били на стойности десетки милиони, а реалното финансиране със собствени средства е било около 2,5 милиона лева, стана ясно на вчерашната традиционна среща на кметовете. Препоръчано им бе да четат внимателно формулярите и да включват в тях само обекти, за които вече има готови проекти. За другите могат да ползват точката, касаеща бъдещо проучване и проектиране. Около 80 процента от източниците за финансиране през 2017 година са били външни целеви средства.