Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникКметът на пернишкия кв. „Църква” Румен Петров: 2000 души са на сух...

Кметът на пернишкия кв. „Църква” Румен Петров: 2000 души са на сух режим, подозирам, че голяма част от нашата вода се отклонява за луксозното селище Делта Хил

 

Пернишкият квартал „Църква” има страхотен проблем с водоснабдяването, положението е критично, алармира кметът на квартала Румен Петров на редовната среща на управниците в Пернишко. „Тази година не можем да се оплачем от природата. Язовирът е пълен, резервоарите също, а  при нас до вторите етажи на къщите вода не стига, чешмите са сухи и на по-ниски нива от четири месеца насам. Откакто съм кмет, съм изградил 19 водопровода, последните около 850 метра – преди две години. Новата водопроводна мрежа е 5-6 километра, а проблемът остава. 12 улици и около 2000 души са на сух режим, в големия жилищен квартал назрява недоволство и местните се заканват с протести”, не скри притесненията си кметът на „Църква”. Водоснабдяването на квартала е проблем, който трябва да бъде решен приоритетно, е категоричен Румен Петров. Според него той е породен от факта, че голяма част от водата, предназначена за църковчани, се отклонява за нуждите на съседните абонати от луксозното селище Делта Хил и за част от село Рударци.

В някои от малките населени места са нужни и нови съдове за смет. Показателен пример в това отношение е Витановци, където не достигат 11 контейнера, оплака се кметът Първан Симов.

Същевременно стана ясно, че общинската администрация в Перник започна приема на заявки за обектите, които трябва бъдат включени в програмата за капиталовите разходи за 2018 г. Миналата година заявките им били на стойности десетки милиони, а реалното финансиране със собствени средства е било около 2,5 милиона лева, стана ясно на вчерашната традиционна среща на кметовете. Препоръчано им бе да четат внимателно формулярите и да включват в тях само обекти, за които вече има готови проекти. За другите могат да ползват точката, касаеща бъдещо проучване и проектиране. Около 80 процента от източниците за финансиране през 2017 година са били външни целеви средства.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular